Τα πρώτα χιόνια σε περιοχές της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο είναι πιθανό να φέρει η επερχόμενη κακοκαιρία «Ζηνοβία» έως την Κυριακή, ενώ στην Πάρνηθα έχει ήδη χιονίσει σε μεγάλο υψόμετρο.

Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής/αρκτικής προέλευσης αναμένεται να κινηθούν προς την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και το αποτέλεσμα αυτής της ψυχρής εισβολής θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ο σχηματισμός της «Ζηνοβίας».

Η κακοκαιρία είναι η πρώτη φέτος που αναμένεται να έχει αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά και να επηρεάσει από το Σάββατο έως τη Δευτέρα κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς επίσης το Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο, αλλά και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με πολύ χαμηλό υψόμετρο (κατά τόπους και σε πεδινά τμήματα). Ενδεχομένως χιόνια θα πέσουν επίσης σε περιοχές της Αττικής και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα νησιωτικά τμήματα και η Κρήτη θα επηρεαστούν από κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και πιθανώς σε ημιορεινές περιοχές, ενώ στις Σποράδες θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα, κατά το τριήμερο Σάββατο 28/12 - Δευτέρα 30/12 στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα επικρατήσουν τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων.