Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της νέας κακοκαιρίας «Ηφαιστίων», η οποία έχει αρχίσει να επηρεάζει τα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας και σταδιακά αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας επιδείνωσης του καιρού, η οποία θα διαρκέσει έως και την Τρίτη, θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες εως 10 μποφόρ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.

Αλλαγές στην κυκλοφορία των φορτηγών λόγω χιονιά

Με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. τροποποιεί προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Έτσι, και βάσει των νεώτερων στοιχείων η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει ότι επιτρέπεται προσωρινά η κίνηση των άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου έως τις 6 το απόγευμα, στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο στις ακόλουθες οδικές αρτηρίες:

Ιονία οδό, Εγνατία οδό, εθνική οδό Προμαχώνα-Θεσσαλονίκης, ΠΑΘΕ από Ευζώνους έως Λάρισα (κόμβος Νίκαιας), Ολυμπία οδό, Μωρέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), Ε65 –τμήμα Ξυνιάδα έως Καλαμπάκα.

Από Λάρισα-κόμβο Νίκαιας έως Αθήνα συνεχίζει και ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών.

Η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι μετά τις 6 το απόγευμα απαγορεύεται αυστηρά η κίνηση των παραπάνω φορτηγών σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους και το εθνικό οδικό δίκτυο.

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία, η οποία αναμένεται να πλήξει την Αττική από αύριο το βράδυ βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής.

Λόγω της χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Χασιά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της Μονής Κλειστών και εξακολουθεί να είναι κλειστή η Λ. Παρνηθος από το ύψος του Τελεφερίκ.

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ στην καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στα φορτηγά αντιδρούν οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης.

Οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ και συγκεκριμένα, στελέχη του ΠΣΧΕΜ χαρακτηρίζουν «άδικη» την εκ των προτέρων καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ με την εκδήλωση του φαινομένου των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

«Είμαστε υπέρ της οδικής ασφάλειας και έτοιμοι να συνδράμουμε και να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις της Τροχαίας, όπου απαιτείται.

Από την άλλη πλευρά, οι καθολικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας επιφέρουν πλήγμα στην εύρυθμη διακίνηση των προϊόντων και στη σωστή εκτέλεση του μεταφορικού έργου», σημειώνουν ενδεικτικά στελέχη του ΠΣΧΕΜ.

Σε ετοιμότητα η περιφέρεια Αττικής

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία, η οποία αναμένεται να πλήξει την Αττική από αύριο το βράδυ βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Ειδικότερα έχει τεθεί σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας με εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητά της και μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Στόλος 70 οχημάτων στο οδικό Δίκτυο της Αττικής

Στόλος περίπου 70 οχημάτων έχει αναπτυχθεί στο οδικό Δίκτυο της Αττικής προκειμένου να επέμβει όπου χρειαστεί. Μεταξύ άλλων στο δυναμικό του στόλου των οχημάτων των Περιφέρειας συμπεριλαμβάνονται, εκχιονιστικά μηχανήματα, αλατιέρες, φορτωτές, γκρέιτερ, μηχανήματα GCB, μικρά ερπυστριοφόρα, και φορτηγά.

Σημεία επιφυλακής

Για την αμεσότερη επέμβαση τα συνεργεία της Περιφέρειας με οχήματα και προσωπικό βρίσκονται σε ετοιμότητα και μπορούν να επιχειρήσουν για δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους στα παρακάτω σημεία:

Καπανδρίτι, Οινόη, Λεωφόρο Μαραθώνος, Κατεχάκη, Δαχτυλίδι Κηφισίας, Μαρούσι (Φραγκοκλησιάς), Ιπποκράτειο Πολιτεία, Ερυθρές -Βίλια, Πάρνηθα στο ύψος του Τελεφερίκ, Λεωφόρο Φυλής, Πόρτο Γερμενό και Δαφνί. Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει επαρκείς ποσότητες αλατιού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής με επιστολή του προς τους 66 Δήμους της Αττικής τους καλεί, «με στόχο την καλύτερη προστασία, αλλά και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών» να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα αντιπαγετικού άλατος, να διατεθούν θερμαινόμενοι χώροι για πολίτες που έχουν ανάγκη και να υπάρξει μέριμνα για την ετοιμότητα των τμημάτων πολιτικής προστασίας και των εθελοντικών ομάδων των Δήμων.

Συστάσεις προς τους πολίτες για την καλύτερη προστασία τους

Η Περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας ενέργειες που εκθέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και να παρακολουθούν τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ.

Τροποποιήσεις σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν θα πραγματοποιηθεί το απογευματινό δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «blue star paros» από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες.

Επίσης, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού «blue star 1» για το Ηράκλειο αντί στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

«Δεμένα» τα πλοία ανοιχτού τύπου στα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης

Απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, είναι σε ισχύ από το πρωί για τα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν «δεμένα» στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης.

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται μόνο με τα πλοία κλειστού τύπου, ενώ αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι στην περιοχή που αγγίζουν τα έξι με επτά μποφόρ.

Νέα ενημέρωση αναμένεται από το Λιμεναρχείο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

Πρόγνωση καιρού

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Τις ίδιες ώρες, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο σύνολο σχεδόν της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Στην Αττική βροχές αναμένονται από το μεσημέρι, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα δέκα μποφόρ.

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής έως και τη Δευτέρα των Θεοφανείων, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, καθώς χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.

Την Δευτέρα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι των Θεοφανείων δεν θα ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Μαγνησίας

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην ορεινή Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Πήλιο και στην Ανάβρα. Το χιόνι πέφτει από το ύψος της Πορταριάς μέχρι τη Ζαγορά, καθώς και στην Ανάβρα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, το φαινόμενο της χιονόπτωσης συνοδεύεται με έντονους ανέμους, τονίζοντας πως η κακοκαιρία φαίνεται να επιδεινώνεται. Πάνω από 12 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν στις περιοχές που η χιονόπτωση είναι έντονη, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλο το νομό 30 μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο. Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε επίσης ότι η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σημειώνοντας βέβαια ότι οι οδηγοί πρέπει να φέρουν μαζί τους αλυσίδες και να είναι αρκετά προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα Αχαΐας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, καθώς και στη δασική οδό που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Όσον αφορά στη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητες στα εξής σημεία στην Αχαΐα:

Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου).
Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).
Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Πτέρης).
Στην επαρχιακή οδό Ακράτας - Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.
Στην δημοτική οδό Περιστέρας - χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, από το 8ο ,έως το - 15ο χιλιόμετρο.
Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Πριολίθου και μέσω Λουσών ).
Στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.
Σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Καλαβρύτων.

Στο νομό Αρκαδίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Νεμέας, (μέσω Λεβιδίου) από το 34ο ,έως 42ο χιλιόμετρο.
Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης - Αλωνίσταινας, από το 27ο χιλιόμετρο, έως την Βυτίνα.
Στην επαρχιακή οδό που συνδέει την κοινότητα Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.