Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία, με τον «Ηφαιστίωνα» να ντύνει στα λευκά μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, με τις έντονες χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους να έχουν προκαλέσει σημαντικά, αλλά ελεγχόμενα προς το παρόν προβλήματα. Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο και άλλα λιμάνια της χώρας.

Πυκνές χιονοπτώσεις παρατηρούνται σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και στα περισσότερα ορεινά – ημιορεινά της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας.

Οι μετεωρολόγοι μάλιστα, αναμένουν περαιτέρω κλιμάκωση της κακοκαιρίας, ενώ δεν αποκλείεται χιόνια να πέσουν και στα νησιά των βόρειων Κυκλάδων.

Όσον αφορά την Αττική, στα «λευκά» έχουν ντυθεί αρκετές περιοχές του νομού - ιδίως βορειοδυτικά - όπως και οι ορεινοί όγκοι της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού.

Στα Βίλια, για παράδειγμα, οι κάτοικοι ξύπνησαν και πάλι σε «λευκό» τοπίο, ενώ στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θήβας, η τροχαία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Μάνδρα. Κλειστή είναι και η επαρχιακή οδός Πεντέλης – Νέας Μάκρης.

Από το πρωί σήμερα, επίσης, ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται στην Κρήτη, με τις αρμόδιες αρχές να φοβούνται για τον κίνδυνο πλημμυρών λόγω του κορεσμού του εδάφους.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Μέχρι τώρα, προβλήματα παρατηρούνται στο οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Αττικής (σ.σ. Πεντέλη - Νέα Μάκρη), της ορεινής Αρκαδίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής και της ορεινής Κορινθίας.

Η τροχαία, συγκεκριμένα, έχει προχωρήσει στο κλείσιμο αρκετών δρόμων, ενώ αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται - μεταξύ άλλων - στις επαρχιακές οδούς Χαλκίδας - Αιδηψού, Καρπενησίου - Αγρινίου, Καρπενησίου - Λαμίας και Άμφισσας - Θερμοπυλών, αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θήβας.

Από την πλευρά της, η πυροσβεστική υπηρεσία έχει κληθεί να παρέμβει για κοπές δέντρων σε 13 περιπτώσεις στην περιοχή της Αττικής.

Άλλωστε, η κρατική «μηχανή» έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, η οποία προ ολίγων ημερών αποκλείστηκε για αρκετές ώρες, εγείροντας έντονες αντιδράσεις και προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χιονοπτώσεις παρατηρούνται στο σύνολο των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ βροχοπτώσεις εκδηλώνονται στα πεδινά και νησιωτικά τμήματα.

Άνεμοι έως 11 μποφόρ

Την ίδια ώρα, θυελλώδεις είναι οι άνεμοι στο Αιγαίο, η ένταση των οποίων φθάνει κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ. Στο Κάβο Ντόρο, μάλιστα, οι ριπές των ανέμων υπερέβησαν τα 160 χιλιόμετρα, αγγίζοντας τα 11 μποφόρ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι λιμενικές αρχές έχουν απαγορεύσει τον απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστές είναι, παράλληλα, οι ακτοπλοϊκές γραμμές Πάχη – Στύρα, Αρκίτσα – Αιδηψός, Βόλος – Σποράδες και Ηγουμενίτσα – Λευκίμη.