Σε εξέλιξη, για δεύτερη συνεχή ημέρα, βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» επηρεάζοντας τις περισσότερες περιοχές της χώρας και δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Σε ισχύ βρίσκεται απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα, περιοχές της βόρειας και δυτικής Ελλάδας, καθώς αξακολουθούν οι έντονες χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι. Αρκετοί δρόμοι σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστοί, ενώ σε άλλους είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

 

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 11 μποφόρ.

Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι οι γραμμές Καβάλα-Πρίνος, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή ακυρώσεις δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική

Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ ρεύμα προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.
Επί της Λεωφόρου Χασιάς, από το ύψος της «Μονής Κλειστών» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 16:40’ της 05/01/2020).
Περ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το ύψος του Αγ. Πέτρου έως το ύψος του Σ.Ν. Πεντέλης «414» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 07:30’).
Επίσης, λόγω χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή Καλοπούλα -Υμηττός, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Υμηττό.
Λόγω χιονόπτωσης, η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου προς Ιπποκράτειο Πολιτεία από το ύψος της ταβέρνας «Θέα» διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και από 27η χ/θ Π.Ε.Ο. Αθηνών- Θήβας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχή Κάζα.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση υπάρχουν σε Βοιωτία, στα χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, Καπαρέλλι, Λεύκτρα και Μελισσοχώρι, Δομβραίνα, Ελλοπία και Λεοντάρι.

Στην Αττική, παρουσιάζονται μεμονωμένα προβλήματα σε γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή της Παλλήνης, της Πεντέλης και του Ασπρόπυργου.

Προβλήματα στα Χανιά

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Χανίων προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.

Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στα τμήματα από το Καλάμι έως την Σούδα και από Γαλατά έως και Νωπήγεια υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων και πετρών με τα συνεργεία των αρμοδίων υπηρεσιών να εργάζονται ώστε να καθαριστεί το οδόστρωμα.

Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν και στον επαρχιακό δρόμο από Ταυρωνίτη προς Βουκολιές στην περιοχή της Νερατζιάς. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών του δήμου Πλατανιά, καθώς και σε περιοχές του δήμου Χανίων και του δήμου Κισσάμου.

Χιονοπτώσεις σε νησιά

Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού από το 6ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου με την επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού, στο ύψος του 28ου χιλιόμετρου.

Όσον αφορά τη Σάμο, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα λόγω του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας.

Χιονίζει από το πρωί και στη δυτική πλευρά της Μυτιλήνη και στο νότιο τμήμα του γύρω από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και ιδιαίτερα στην περιοχή των ορεινών χωριών της Επαρχίας Πλωμαρίου.

Σύμφωνα με την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση η κίνηση στο οδικό δίκτυο γίνεται κανονικά με εξαίρεση στο τμήμα του δρόμου Αμπελικό – Πολιχνίτο όπου η κίνηση έχει διακοπεί προκειμένου να καθαριστεί ο δρόμος και να γίνει ρίψη άλατος.

Αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία»

Αεροπλάνο της Olympic Air που εκτελούσε πτήση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» προς τη Σάμο, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο πιλότος ζήτησε άδεια επιστροφής στο «Μακεδονία».

Ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου άναψε το πράσινο φως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί με ασφάλεια.

Όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για αύριο Τρίτη

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (πλην Θράκης) ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως της Θράκης παροδικές χιονοπτώσεις, που από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 03) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία γενικά αίθριος. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου τις πρωινές ώρες θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα). Βαθμιαία θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8, στα ανατολικά και νότια 9 και τις πρωινές ώρες τοπικά 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στην Κρήτη (ορεινά - ημιορεινά) χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι 8 με 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.

Στα υπόλοιπα βροχές και στα Δωδεκάνησα καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια 9 με 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, τις πρωινές ώρες στα βόρεια πρόσκαιρα πυκνές, όπου θα χιονίσει και σε χαμηλότερο υψόμετρο, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.