Ομαλά εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, η σταδιακή επιστροφή στη «νέα κανονικότητα», πρώτη ημέρα της άρσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της επαναλειτουργίας ορισμένων καταστημάτων.

Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής οι πελάτες εισέρχονται μόνο με ραντεβού. Συγκεκριμένα, για παράδειγμα, εάν ένα κομμωτήριο διαθέτει 4 λουτήρες, χρησιμοποιούνται μόνο οι δύο που βρίσκονται στην άκρη. Οι εργαζόμενοι/ες φορούν μάσκες και γάντια. Ακόμη, στα κέντρα αισθητικής με μανικιούρ/πεντικιούρ έχει τοποθετηθεί πλεξιγκλάς ανάμεσα στην εργαζόμενη και τον πελάτη. Σε γνωστή εταιρεία που διαθέτει καταστήματα με αθλητικά είδη, όλοι οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες ενώ η είσοδος των πελατών πραγματοποιείται ελεγχόμενα.

Η Άννα Χατζηδάκη διατηρεί κατάστημα με μανικιούρ, πεντικιούρ, κομμωτική και αισθητική στον Άγιο Δημήτριο. Το κατάστημα είναι πλήρως προετοιμασμένο να υποδεχτεί τους πελάτες, καθώς στην είσοδό του έχει τοποθετηθεί ένα ειδικό σταντ από πλεξιγκλάς με αντισηπτικά, ποδονάρια προστατευτικά παπουτσιών), μάσκες, γάντια. Επιπλέον, στη τζαμαρία είναι κολλημένη μία ανακοίνωση που γράφει ότι στον χώρο έχει γίνει απολύμανση, ενώ σε μία άλλη αναγράφεται ότι το κατάστημα δέχεται μόνο με ραντεβού και ο μέγιστος αριθμός πελατών εντός του χώρου είναι 9 άτομα και συνολικά μπορούν να είναι μέχρι 18 άτομα μαζί με το προσωπικό. «Ενώ πρακτικά είμαστε πανέτοιμοι, το αίσθημα είναι λίγο περίεργο, μέχρι να ενταχθούμε κι εμείς σε όλο αυτό πρωτόγνωρο καινούριο κομμάτι. Μέχρι στιγμής κυλάει σωστά, με ψυχραιμία, σιγά-σιγά βήματα και πάνε όλα καλά», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Χατζηδάκη. Παράλληλα, όπως εξηγεί, το προσωπικό φοράει μάσκες και γάντια μιας χρήσης, ενώ οι κομμώτριες φορούν μάσκες-ασπίδες προστασίας. «Έχουμε βάλει προστατευτικά πλεξιγκλάς στις θέσεις του μανικιούρ, του πεντικιούρ και στη ρεσεψιόν. Υπάρχουν παντού αντισηπτικά σε όλο το μαγαζί και κατά την έξοδο ο πελάτης μπορεί να παίρνει αντισηπτικά μαντηλάκια φεύγοντας», προσθέτει. Οι θέσεις στο μέρος του κομμωτηρίου είναι καλυμμένες με νάιλον μιας χρήσης, ενώ νάιλον υπάρχει στους νιπτήρες που γίνεται το πεντικιούρ.

Συνοδοί και βοηθοί επιβατών στα ΜΜΜ

Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από το πρωί εργαζόμενοι/νες του ΟΑΣΑ βρίσκονται σε στάσεις λεωφορείων δίνοντας οδηγίες στους πολίτες σχετικά με τα μέτρα προστασίας, προτρεποντάς τους να τα τηρούν. Παράλληλα, αστυνομικοί βρίσκονται σε στάσεις λεωφορείων και επιβλέπουν εάν οι επιβάτες τηρούν τις αποστάσεις ανάμεσά τους και εάν φορούν μάσκες. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα γίνονται συστάσεις. Μέσα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πλαστικό στη θέση των οδηγών, ενώ για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού οι θέσεις χρησιμοποιούνται ανά τετράδα χιαστί. Το ίδιο ισχύει και στους συρμούς του μετρό, καθώς από τις 240 θέσεις που υπάρχουν οι 120 είναι ανοιχτές, αφού έχουν τοποθετηθεί κορδέλες στις θέσεις ώστε οι επιβάτες να μην κάθονται δίπλα-δίπλα αλλά να έχουν τις απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσά τους. Τα δρομολόγια, από τις 6:00 έως τις 10:00 και από τις 15:00 έως τις 18:00, δηλαδή τις ώρες αιχμής, είναι ανά 6 λεπτά, ενώ παρατηρείται ότι η πλειοψηφία του επιβατικού κοινού φοράει μάσκες. Σε κάθε σταθμό του μετρό υπάρχουν στα εκδοτήρια βοηθοί επιβατών που επιβλέπουν για την τήρηση των μέτρων προστασίας. «Σήμερα τα πράγματα είναι ήρεμα δεν έχει βγει πολύς κόσμος έξω, τα λεωφορεία είναι έτοιμα με βάση τις οδηγίες που έχουμε πάρει, για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν με τις σημάνσεις και τους αποκλεισμούς θέσεων. Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλά, φοράνε μάσκες και ο κόσμος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προτροπή από τους συνοδούς του ΟΑΣΑ που έχουμε,. Παρ' όλα αυτά είναι εκεί γιατί χρειάζεται να συμβουλεύουν το επιβατικό κοινό. Συνοδοί υπάρχουν και θα υπάρχουν συνέχεια σε 80 σημεία σε όλη την Αθήνα, εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση. Όσο αυξάνεται η κίνηση τόσο πιο πολύ θα εντείνουμε την προσπάθεια», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου.

«Με υγεία στη νέα κανονικότητα ξεκινάμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΤΡΑΜ, Ηλίας Μανιατάκης, και ζήτησε από το επιβατικό κοινό να ακολουθεί αυτά που λένε οι ειδικοί και να φοράει τις μάσκες προστασίας. Παραλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις, παρά μόνο σε όσες γίνονται στο πλαίσιο της εργασίας.

Η κυκλοφορία του επιβατικού κοινού στα ΜΜΜ είναι αυξημένη, ωστόσο ελεγχόμενη.

Στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας η πλειοψηφία των πολιτών που περπατάει φοράει μάσκες, ενώ όσοι περιμένουν έξω από τα καταστήματα για να εισέλθουν τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας.

 

Σε «νέα κανονικότητα» από σήμερα η Ελλάδα με το τρίπτυχο Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε

Η «νέα κανονικότητα» με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2, πριν από 42 ημέρες, ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί. Καταργείται η αποστολή sms στο 13033 που αφορούσε τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις και ανοίγουν καταστήματα.

Πρόκειται για δύσκολη φάση που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή. Όπλο μας η ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του Νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί».

Από σήμερα επαναλειτουργούν τα βιβλιοπωλεία, καταστήματα με γραφική ύλη, καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, οπτικών.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα super market, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λ.π. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, κάλεσε τους πολίτες να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα προστασίας και όπως χαρακτηριστικά είπε, «απέναντι σε αυτό τον ιό καλούμαστε όλοι να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσης του να αντισταθούμε, να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια με την ίδια επιμονή στη μάχη, μια μάχη που θα κρίνει και την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο και που το όπλο μας είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις μας και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές».

Αν τηρούμε τους κανόνες, είπε, ερχόμαστε πιο κοντά στο στόχο, μειώνουμε τις περιπτώσεις μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού και προχωράμε στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιορισμών. Αν όχι, ο κίνδυνος για νέα κρούσματα είναι ορατός. «Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων ή για νέα περιοριστικά μέτρα φαντάζει μονόδρομος».