Ξεκινούν από τον επόμενο μήνα, στο κέντρο της Αθήνας, οι σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη δημιουργία του Μεγάλου Περιπάτου.

Με τον Μεγάλο Περίπατο θα απελευθερωθούν και αποδοθούν στους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, επιπλέον 50 στρέμματα δημοσίου χώρου.  Επίσης, δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και ποδηλάτες, ενώ θα γίνει ταχύτερη η κυκλοφορία των λεωφορείων στις λεωφορειολωρίδες.

Σήμερα εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επιβολή των σχετικών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων. Σε πρώτη φάση η σχετική παρέμβαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, η πρώτη φάση περιλαμβάνει μια σειρά ήπιων και προσωρινών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί, οι οποίες θα αξιολογούνται και θα αναπροσαρμόζονται αν κριθεί απαραίτητο.  

Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε κάθε μια από τις οδούς που αναφέρονται στην ΚΥΑ, θα υπάρχουν, διαβεβαιώνει ο δήμος,  έγκαιρες και αναλυτικές ανακοινώσεις. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, υπογραμμίζει ο δήμος, βασίζονται σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έλαβαν την σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσια Υγείας έναντι του κορονοϊού.

Ποιους δρόμους αφορούν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι περιορισμοί γίνονται «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας.

Ο περιορισμός του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο περιορισμός της παρ. 1 δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Από τα μέτρα της παρ. 1 εξαιρούνται:

α) μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας,

β) μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης,

γ) μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση,

δ) τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τις μετακινήσεις των περ. α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο τρόπος ελέγχου ή/και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α) και β) καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας όπου θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία (παράδοση – παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών αποκλειστικά και μόνο προς τον σκοπό της τροφοδοσίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά την περίοδο που ισχύει η απαγόρευση.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα είναι 150 ευρώ

Οι έλεγχοι θα θυμίζουν την εποχή του περιορισμού των μετακινήσεων καθώς θα γίνονται έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες.

Τους ελέγχους για το αν τηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας θα κάνει η δημοτική αστυνομία και θα μοιράζει πρόστιμα της τάξεως των 150 ευρώ.

Οι οδηγοί που υπάγονται στις εξαιρέσεις θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.