Την απόφαση να απεργήσουν αύριο, Τρίτη 9 Ιουνίου, έλαβαν δάσκαλοι και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σφοδρή αντίδραση έχει προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς κύκλους το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Τόσο την Τρίτη, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, όσο και την Τετάρτη ημέρα ψήφισης, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο και διαδήλωση.

Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει αύριο σε 24ωρη απεργία και να πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή στη 1 το μεσημέρι ζητώντας την κατάργηση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία. Για την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει ξανά συλλαλητήριο και συναυλία έξω από τη Βουλή.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σε ανακοίνωσή της ζητά «να αποσυρθεί και να μη ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, να καταργηθεί η τροπολογία-ντροπή για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) επισημαίνει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αδιάλλακτη και με παντελή περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς και στον θεσμικό διάλογο ενάντια στην ηχηρή διαμαρτυρία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, κατέθεσε χθες αργά το βράδυ το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή και προχωρά, δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες στην ψήφισή του».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς υπέρ ψήφισε η ΝΔ και κατά οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.