Ούτε οι ανθρώπινες ζωές δεν σταματούν την τουρκική προκλητικότητα, με δυνάμεις της γείτονος χώρας να παρεμποδίζουν τις αντίστοιχες ελληνικές στην προσπάθειά τους να διασώσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Από εχθές το απόγευμα διεξάγεται ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) . Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι ενενήντα δύο άνθρωποι.

Οι τιτάνιες προσπάθειες των ελληνικών δυνάμεων δεν συγκίνησαν την τουρκική πλευρά, η οποία κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιούργησε πολλά προβλήματα.

Από την αρχή, οι Τούρκοι καλούσαν μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή - όπως ανέφεραν - το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας- διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία Όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, μία τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ αλλά και δημιουργώντας θόρυβο προσπάθησε να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma του Π.Ν. την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί, ο οποίος είναι μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε. Επιπροσθέτως, έγινε προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού.