(update) Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προέβη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με βάση τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», προβλέποντας έντονες βροχές και καταιγίδες και στην Αττική για όλη τη νύχτα της Παρασκευής με εξασθένηση ως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αναλυτικά, την Παρασκευή ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ.

Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το Σάββατο θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

Την Κυριακή έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Λευκάδα: Αμείωτη η ένταση της κακοκαιρίας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία στη Λευκάδα, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα.

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο.

Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων.

Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

Στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη εντοπίζονται κυρίως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και στα τρία νησιά, ενώ όπως σημειώνει ο Διαχειριστής το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δυσκολεύοντας το έργο των συνεργείων για την αποκατάσταση των βλαβών, παρά το γεγονός ότι όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει, επίσης, αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους πολίτες, να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

«Ο κυκλώνας έπληξε την Ιθάκη πολύ άσχημα»

Την κατάσταση που επικρατεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ιθάκη αλλά και σε όλα Ιόνια Νησιά περιέγραψε, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα.

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» ανέφερε η κ. Κράτσα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ιθάκη.

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή, υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι πρόβλημα προκύψει», προσέθεσε η περιφερειάρχης

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Κράτσα υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Σε εξέλιξη ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» - Συνεχίζεται η επιφυλακή - Η συνέχεια της πορείας του

Παραμένει κρίσιμο το επόμενο εννιάωρο από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανού", σε περιοχές της χώρας, με το αρχικό του χτύπημα στα νησιά του Ιονίου να είναι ισχυρό, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς να έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. 

«Παραμένουμε σε επιφυλακή και παρατηρούμε το φαινόμενο.  Ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά με την ίδια ισχύ για περίπου 6 με εννέα ώρες και στη συνέχεια θα περάσει στη δυτική Πελοπόννησο. Αναμένονται έντονες καταιγίδες και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Από αργά το βράδυ θα αρχίσει να επηρεάζεται και η Αττική, τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.  Γίνεται αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών στα νησιά του Ιονίου και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας τα νησιά του Ιονίου και οι δυτικές παράκτιες περιοχές βρέθηκαν στο μάτι του Μεσογειακού κυκλώνα "Ιανού" με θυελλώδεις ανέμους και μεγάλες ποσότητες βροχής, ενώ από το πρωί σήμερα κινείται προς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. 

Δύσκολο βράδυ πέρασε η Ζάκυνθος με θυελλώδεις ανέμους και πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού από τις 3 το πρωί της Παρασκευής. Δοκιμάζεται αυτή την ώρα και η Κεφαλονιά, μικροζημιές καταγράφονται στη Λευκάδα, ενώ δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα η Κέρκυρα και η Ηλεία.

Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλά χωριά σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να διορθώνουν άμεσα τις βλάβες που δημιουργούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αλλά και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, καθώς και την εθνική οδό Πύργου -Μεθώνης στην Μεσσηνία, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία  βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Ανοικτή παραμένει η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί σήμερα το μεσημέρι.

"Ολος ο κρατικός μηχανισμός, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή", τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του για τον κυκλώνα «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μας.  Όπως ανέφερε ο υπουργός κάθε  έξι ώρες θα πραγματοποιούνται συσκέψεις, «για να μπορούμε να αξιολογούμε και να σταθμίζουμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές μας».

Στροφή προς τα νότια θα κάνει ο «Ιανός» - Θα φέρει πολύ μεγάλα ύψη βροχής, σήμερα και αύριο

Ο «Ιανός», το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής στροβιλιζόταν στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα.

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.

Ο «Ιανός» έχει «μάτι» 50 χιλιομέτρων και ανέμους με μέση ένταση 90 χλμ/ώρα

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας "Ιανός", που κινήθηκε προς τη χώρα μας, εμφανίζει στο κέντρο του ένα "μάτι" -δηλαδή απουσία νεφών- σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.