(upd18:10) Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Οι σημαντικότερες δηλώσεις.

Από νωρίς το πρωί το κέντρο της Αθήνας άρχισε να γεμίζει από κόσμο που θέλησε να δώσει το παρών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, είτε πρόκειται για κατοίκους της πρωτεύουσας είτε για κόσμο από άλλες περιοχές της χώρας. Μετά το ξεκίνημα της εκδήλωσης, η πλατεία και όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα γέμισεαν με κόσμο, με την Αστυνομία να κάνει λόγο για 140.000 διαδηλωτές. Συνθήματα και τραγούδια ακούστηκαναπό τους παρευρισκόμενους, ενώ πανό και γαλανόλευκες σημαίες έστησαντο σκηνικό του σημερινού συλλαλητηρίου.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, που θέλησε να δώσει ένα τόνο ενότητας όλων των Ελλήνων, στο θέμα της Μακεδονίας και της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ακολούθησε ομιλία του μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου και του συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη. Στο κεντρικό βήμα ανέβηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν και οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, ο χαιρετισμός έγινε από τη συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Το συλλαλητήριο συντονίζουν:

Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Aυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης
Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων
International Hellenic Association
Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο
Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών
Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο
Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης

Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος: Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους

Ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, εκ των βασικών ομιλητών του συλλαλητηρίου, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, μετέφερε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Στέλνουμε καθαρό μήνυμα πως δεν συμβιβαζόμαστε, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

«Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης είπε: «Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε»

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

«Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ακόμα ο κ. Πατούλης που κατέληξε: «Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές όπως μας λένε κάποιοι».

Δήλωση Αντ. Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στο συλλαλητήριο στην Αθήνα έκανε την εξής δήλωση: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». «Είσαι συγκινημένος;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;».

Β. Λεβέντης: Από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών Βασίλης Λεβέντης σε δήλωσή από το συλλαλητήριο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία. Χαρακτήρισε το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης«προδοτικό» και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα Σύνταγμα, λέγοντας ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα.

Στους 140.000 οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

Σε 140.000 εκτιμά η αστυνομία τους συμμετέχοντες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από τη ΓΑΔΑ, «από τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου».

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Οι διοργανωτές, πάντως, εξέφρασαν εντελώς διαφορετική άποψη ανεβάζοντας τον αριθμό των διαδηλωτών σε πάνω από 1 εκατομμύριο.

Επέστρεψε σε κανονική λειτουργία το Μετρό

Ανοιχτοί είναι οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια και στο Πανεπιστήμιο, που είχαν κλείσει λόγω του συλλαλητηρίου.

Με τον κόσμο στον χώρο να έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, στις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθούν ξανά στην κυκλοφορία και οι δρόμοι.

Αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Ολοκληρώθηκε, χωρίς επεισόδια, η αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία συμμετείχαν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της Αριστεράς. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνονται αυτήν την ώρα προς τα Εξάρχεια.

Μικρή ένταση στην οδό Πανεπιστημίου

Μικρή ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ, που έχει σχηματίσει φραγμό στο σημείο. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν χωρίς να υπάρξει συνέχεια και αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία.

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, το επεισόδιο σημειώθηκε μετά την αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια και ενώ οι συγκεντρωθέντες είχαν ήδη αποχωρήσει και απομακρύνονταν.