Με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγγενείς και φίλοι τον Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων όπου αναπαύεται πλέον ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

Πλήθος απλού κόσμου, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και φυσικά τα μέλη της οικογένειάς του βρέθηκαν στο Γαλατά, όπου ο ίδιος ο Μίκης είχε επιλέξει για τελευταία του κατοικία,  για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη. Κόσμος είχε παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο. Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή σε εκείνον που όπως τόνισαν «ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα».

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί έξω από τον ιερό ναό τίμησαν την μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποία μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Νωρίτερα το πρωί, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη τέθηκε σε προσκύνημα στον μητροπολιτικό ναό των Χανίων, όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να του αποδώσουν φόρο τιμής. Αντίστοιχες εικόνες γεμάτες συγκίνηση αλλά και μουσική, προηγήθηκαν τόσο στο λιμάνι της Σούδας, όπου «έδεσε» το πλοίο που μετέφερε τη σορό, όσο και στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, όπου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου ο κόσμος αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Έλληνα.