Το δυσεπίλυτο και ευαίσθητο ζήτημα της ευημερίας και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, μέσω της ισότιμης και βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων, βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του Olympia Forum II, το οποίο οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο στην μετά-Covid εποχή, ενώ άπτεται άμεσα με την οικονομική πολιτική. Πρόκειται για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία πλούτου και νέων θέσεων εργασίας και πέραν των μητροπολιτικών κέντρων. Η συζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, λόγω των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του NGEU, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, Ελίζα Φερέιρα, αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν η πρώτη που ήρθε σε συμφωνία με την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης με 21 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Όπως ανέφερε η κυρία Φερέιρα, δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες και νέοι δρόμοι ανάπτυξης για την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, επενδύοντας στην πράσινη ναυτιλία και στην απεξάρτηση της οικονομίας από τον λιγνίτη. Ωστόσο, για να πετύχει η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, πέραν της χρηματοδότησης, προϋποθέτει τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με όλα τα κομμάτια της κοινωνίας και ιδιαίτερα με τους νέους. Η ενίσχυση της τηλεργασίας, της τηλεκπαίδευσης, της e-υγείας και της ψηφιοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών, μαζί με τον τουρισμό, μπορούν να φέρουν νέες ευκαιρίες και δουλειές στους νέους της ελληνικής περιφέρειας. Αρκεί αυτό να γίνει με στόχο την επένδυση στο μέλλον και την καινοτομία.

Στο κρίσιμο σημείο της αποκέντρωσης και της συνεργασίας συνέβαλε με την ομιλία της, η Ελένη Κουναλάκη, η 50η Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας και η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό. Η ελληνικής καταγωγής πολιτικός και επιχειρηματίας, στη συζήτηση με τον επικεφαλής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κ. Συμεών Τσομώκο, υπογράμμισε τη σημασία του συστήματος διακυβέρνησης, στο ζήτημα της αποκέντρωσης. Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα από τα πιο αποκεντροποιημένα συστήματα στον κόσμο, με την πολιτεία της Καλιφόρνια, αν ήταν χώρα, να ήταν η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με τετραπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε η κυρία Κουναλάκη, το ίδιο σύστημα αποκέντρωσης δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα, λόγω μικρότερου μεγέθους και υψηλής συγκέντρωσης των τομέων δικαιοδοσίας μεταξύ της περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνει το κάθε σύστημα αποκέντρωσης επιτυχημένο είναι εκείνο που πείθει όλους τους πολίτες ότι η δημοκρατία λειτουργεί. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, όπως ανέφερε προηγουμένως και η Ευρωπαία Επίτροπος, ακόμα και μεταξύ χωρών. Για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Καλιφόρνια έχουν πολλά κοινά για τα οποία μπορούν να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, όπως είναι οι πυρκαγιές. Εξάλλου, οι πυρκαγιές σήμερα σχετίζονται με την αναγκαιότητα δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει δημιουργήσει νέο μικροκλίμα το οποίο δεν έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν οι πυροσβέστες. Έτσι, η τεχνολογία για τον άμεσο εντοπισμό και κατάσβεση των πυρκαγιών είναι η μόνη λύση, την οποία μπορεί να μοιραστεί η Καλιφόρνια με την Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν και οικονομικοί και επιχειρηματικοί τομείς, όπου μπορούν να ενισχυθούν οι διμερείς συνεργασίες, τόσο με την Καλιφόρνια όσο και με τις ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα του τουρισμού.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.