Αντίστροφη μέτρηση, ενδεχομένως και λίγων ημερών, "τρέχει” μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Ο λόγος για τις διεκδικήσεις συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για την επιστροφή των περικοπών των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων κατά την 11μηνη περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.

Nομικοί κύκλοι αναφέρουν στο Capital.gr ότι οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ αναμένονται ακόμα και μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.  Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν οι αποφάσεις είναι θετικές.  Σ’ αυτή την περίπτωση, το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 2 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, οι ρυθμοί υλοποίησης μίας τέτοιας ενδεχόμενης απόφασης θα αποφασισθούν από την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψην τα δημοσιονομικά περιθώρια, σημειώνουν αρμόδια στελέχη των ταμείων στο Capital.gr.

Όσον αφορά τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας για τις επιστροφές των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων μετά το 2013, η υπόθεση "έκλεισε".  Και αυτό γιατί η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι οι σχετικές περικοπές ήταν συνταγματικές.

Η απόφαση αυτή υπερβαίνει προηγούμενη απόφαση τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία η περικοπή των παραπάνω παροχών ήταν αντισυνταγματική, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στο Capital.gr ότι τόσο οι ειλημμένες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και οι επερχόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας υπερτερούν από οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις δικαστηρίων χαμηλότερων βαθμίδων.

Σημειώνεται ότι το 2020, το ΣτΕ είχε δικαιώσει τις διεκδικήσεις όσων συνταξιούχων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα είχαν προσφύγει σ' αυτό διεκδικώντας την επιστροφή των περικοπών σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και Δώρα του 11μηνου μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.

Τότε (το 2020) η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή μόνο των περικοπών στις κύριες συντάξεις, αλλά όχι μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.   Από την άλλη μεριά, δεν προχώρησε στην καταβολή των επιστροφών σε επικουρικές και Δώρα, γεγονός που προκάλεσε νέα προσφυγή των συνταξιούχων στο ΣτΕ.

Κατά τα άλλα, υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, το καλοκαίρι του 2019, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στις κύριες συντάξεις που συντελέστηκαν το 2016.

Έτσι, η μετέπειτα κυβέρνηση προχώρησε στην αναδρομική αύξηση των επικουρικών συντάξεων και έπειτα στην αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών τους έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πηγή:capital.gr