Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες» ποσού 600 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους, που έχει παρακρατηθεί από το 2011 στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), καθώς οι κρατήσεις (3%-10%) επιβλήθηκαν επί των αρχικών ποσών και όχι στη διαμόρφωσή τους με τις μνημονιακές περικοπές.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης οι συνταξιουχικές οργανώσεις με τον υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο ο οποίος στο αίτημα επιστροφής των παρακρατηθέντων χρημάτων τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει στον κατάλληλο χρόνο να αντιμετωπίσει το ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια που δημιουργούνται από τα θετικά αποτελέσματα των οικονομικών δεδομένων της κοινωνικής ασφάλισης.

Για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στις υπηρεσίες των Ταμείων, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε λειτουργία διαδικασία εφαρμογής ηλεκτρονικών αιτημάτων.

Ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μία κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% - 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μικτής σύνταξης.

Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση. Με τον νόμο 4387/16 τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου όλες οι επικουρικές συντάξεις τον Αύγουστο του 2016 “επαναυπολογίστηκαν” και με βάση τα κριτήρια που δόθηκαν έγιναν μειώσεις στις συντάξεις.

Τον επαναυπολογισμό τον ανέλαβε η ΗΔΙΚΑ εφαρμόζοντας τον νόμο, όπου αποδόθηκαν στον ΑΚΑΓΕ από το ΕΤΕΑΕΠ πολύ λιγότερα χρήματα τον Αύγουστο του 2016.
Ο λόγος ήταν απλός. Επειδή η κράτηση αυτή ήταν κλιμακωτή η μείωση των συντάξεων άλλαζε προς τα κάτω το συντελεστή ή και ακόμα δεν είχε καθόλου επειδή έπεφταν κάτω από τα 300 ευρώ. Τότε το Υπουργείο έστειλε μία εγκύκλιο στην οποία λίγο πολύ έλεγε ότι σε όσες συντάξεις δεν υπήρχε μείωση από τον επαναυπολογισμό, η κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ θα πρέπει να μείνει στο ποσοστό που τις αναλογούσε πριν τον επαναυπολογισμό ακόμα και αν ήταν κάτω από 300 ευρώ !!!

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ξαναυπολόγισαν τις συντάξεις επαναφέροντας τους παλιούς συντελεστές και το ΕΤΕΑΕΠ απέδωσε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχε αποδώσει τον Αύγουστο. Οι συνταξιούχοι διαπιστώνοντας σταδιακά τι συμβαίνει άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν τους αφορούσε ή όχι (δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους).

Αποτέλεσμα της στάσης του Υπουργείου αλλά και της Διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ ήταν να αρχίσουν χιλιάδες συνταξιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις, να τηλεφωνούν, να οδηγούνται σε δικηγορικά γραφεία κλπ.

Καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά για να κάνουν αιτήσεις επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.