(upd)Η UNICEF, ο γνωστότερος διεθνής οργανισμός για την προστασία και τη στήριξη των παιδιών, ανακοίνωσε πως σταματά να συνεργάζεται με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα, λόγω οικονομικών παρατυπιών της δεύτερης. Δυσάρεστη, αλλά αναμενόμενη η απόφαση. "Τους τελευταίους μήνες είμαστε σε μία διαδικασία εξυγίανσης", τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου.

Αν υπάρχουν αποδείξεις για τέτοιες απεχθείς πράξεις (ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός για την κλοπή χρημάτων που προορίζονται για παιδιά με ανάγκες) η διεθνής επιτροπή υποχρεούται να κάνει και τις απαραίτητες καταγγελίες στις ελληνικές Αρχές ώστε να διερευνηθεί το θέμα και να υπάρξουν ποινές.

Ριζικά θα αλλάξει το επόμενο διάστημα η εκπροσώπηση της UNICEF στη χώρα μας, ύστερα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού να μη συνεχίσει τη σύμπραξη με το ελληνικό τμήμα, την Εθνική Επιτροπή, όπως ονομάζεται. Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση είναι οικονομικές παρατυπίες, μετά από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε ανεξάρτητη εταιρεία.

Στην επίσημη ανακοίνωση η UNICEF τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις που ζήτησε από την ελληνική επιτροπή δεν μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα και για αυτό προχώρησε στην προαναφερθείσα κίνηση. Ωστόσο, η πολυετής παρουσία της στη χώρα δεν πρόκειται να σταματήσει, αφού μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει έναρξη συνεργασίας με κάποιο άλλο φορέα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η UNICEF διακόπτει τη συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα εξαιτίας των ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα. Η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτό το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις.

Η UNICEF βρίσκεται κοντά στους Έλληνες πολίτες για σχεδόν 70 χρόνια. Τα προγράμματα μας στην Ελλάδα ήταν από τα πρώτα προγράμματα που δημιούργησε η UNICEF από την ίδρυσή της το 1946. Με τα χρόνια οι Έλληνες έγιναν ένθερμοι και γενναιόδωροι υποστηρικτές του Οργανισμού μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια σχέση μας με την Ελλάδα και θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με ένα νέο φορέα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε συνεργασίες και υποστήριξη για το έργο μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σημαντική δράση της UNICEF με παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, ως μέρος του πλάνου ανταπόκρισης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, το οποίο υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και άλλους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών.

Τζιτζίκου: Αναμενόμενη η απόφαση/ Τους τελευταίους μήνες είμαστε σε μία διαδικασία εξυγίανσης

H πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού ξεκαθάρισε πως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά τη θητεία του νυν διοικητικού συμβουλίου, επιβεβαίωσε την είδηση για διακοπή της συνεργασίας της εθνικής ελληνικής επιτροπής με την κεντρική UNICEF και σημείωσε: «η συγκεκριμένη απόφαση, αν και δυσάρεστη, ήταν αναμενόμενη, καθώς τους τελευταίους μήνες είμαστε σε μία διαδικασία εξυγίανσης της Εθνικής Επιτροπής. 

Όταν αναλάβαμε το Μάιο του 2016 αποφασίσαμε ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάποιες μη κανονικότητες, σε θέματα που είδαμε και μας έβαλαν σε σκέψεις, να προβούμε σε έναν έλεγχο, να δούμε τι παραλαμβάνουμε σαν καινούριο συμβούλιο, έτσι ώστε να μην επωμιστούμε, τις ευθύνες που δεν μας αναλογούν.

Πήγαμε σε έλεγχο μιας τριετίας πριν, δηλαδή, 2013, 2014, 2015. Ο έλεγχος αυτός έδειξε πράγματα και τον έλεγχο αυτόν τον μοιραστήκαμε, με τη Γενεύη, ενημερώσαμε τα κεντρικά της Γενεύης και μαζί με κάποια άλλα στοιχεία που κι οι εργαζόμενοι μας έδωσαν, τα συζητήσαμε με την κεντρική UNICEF, και με κοινή απόφαση θα και συνεργασία προχώρησαν στον δεύτερο έλεγχο. Πάλι με ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, η οποία πήγε σε βάθος 15ετίας.

Το δεύτερο πόρισμα εμείς δεν το έχουμε δει γιατί είναι ιδιοκτησία της Γενεύης, της κεντρικής UNICEF, μας ενημέρωσαν γι' αυτό σε μία περίληψη, και προφανώς τα στοιχεία που υπάρχουν εκεί είναι τόσο επιβαρυντικά που τους οδήγησαν να κάνουν στη χθεσινή ανακοίνωση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τζιτζίκου, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν αφορούν την περίοδο της θητείας της τωρινής προεδρίας και του αντίστοιχου διοικητικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια η κ. Τζιτζίκου, υπογραμμίζει: «Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να μην πληγεί το όνομα της UNICEF απ’ αυτό. Πράγματα που έχουν συμβεί από ανθρώπινες συμπεριφορές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το μέγεθος του παραγόμενου έργου, οπότε είναι ανάγκη να μην πληγεί η αξιοπιστία αυτού του οργανισμού. Σε ό,τι αφορά εμένα και το υπόλοιπο συμβούλιο, η επίλυση του θέματος είναι το ζητούμενο κι η μη συγκάλυψη είναι επίσης μία δέσμευση».