Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού με ταυτόχρονη αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασιών, η δημιουργία του κτηματολογίου, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη περιλαμβάνονται στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στο Eurogroup που έγινε στη Σόφια το προσχέδιο της στρατηγικής για «ολιστική ανάπτυξη» σε μακροπρόθεσμα ορίζοντα, σύμφωνα δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Σε αυτό περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, η «σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό» και η δημιουργία μίας «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Στο δημοσίευμα τονίζεται, ότι η αναπτυξιακή στρατηγική, είναι μία από τις προϋποθέσεις που συνδέονται με την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, με την ανεργία να ξεπερνά το 20%, οι προτάσεις για την αγορά εργασίας και οι μισθολογικές αυξήσεις, ίσως να έρχονται σε αντίθεση με την εδραιωμένη οικονομική λογική, ενώ οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στη δημιουργία κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, υπό τον φόβο πιθανών πελατειακών σχέσεων.

Το Bloomberg, εξάλλου, τονίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν μέχρι στιγμής ασθενέστερη από το αναμενόμενο, καθώς το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,4% έναντι της αρχικής πρόβλεψης της Κομισιόν για αύξηση 2,7%. Η χώρα έχει επίσης διολισθήσει και στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της γερνάει και συρρικνώνεται και οι τράπεζες της έχουν τον υψηλότερο λόγο «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη.

Στο αναπτυξιακό της σχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν καθυστερήσει για χρόνια, μεταξύ των οποίων η δημιουργία του κτηματολογίου και η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης.

Πηγή: Bloomberg