Να μεταδώσουν το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, είναι ανοιχτή στο επιχειρείν και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη συμμετοχή τους ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία σε εκδήλωση των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων.

Ο κ. Πάιατ, μίλησε χθες σε εκδήλωση των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων και του φορέα «Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα», σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος πίσω από τη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά. Πρώτα απ' όλα, φυσικά, να προβάλλουμε ό,τι καλύτερο από την αμερικανική τεχνολογία, την αμερικανική καινοτομία, την αμερικανική επιχειρηματικότητα, χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τα ανταγωνιστικά και δυναμικά κομμάτια της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και να μεταδώσουμε το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο επιχειρείν, ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες εδώ σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Οι start-ups είναι ανείπωτες ιστορίες επιτυχίας στην Ελλάδα

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε εκτενώς στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) σημειώνοντας πως «είναι μία από τις μεγάλες ανείπωτες ιστορίες επιτυχίας στην Ελλάδα», ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στην κορυφή της λίστας των αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως είπε, «φέρνουν διαφάνεια και υψηλά στάνταρτ εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν ακριβώς το ίδιο από τους Έλληνες εταίρους τους».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σημειώνοντας: «Έχω μιλήσει εμφατικά γι' αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα για τη διαφάνεια της συναλλαγής και την πηγή της χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει μια εγγυητική επιστολή από ρωσική τράπεζα, η οποία βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις. Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις άλλων λιμανιών της περιοχής -Αλεξανδρούπολη και Καβάλα- παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες για επιχειρηματική και αγροτική ανάπτυξη. Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης».

Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των αμερικανικών επιχειρήσεων και πολλές ευκαιρίες γι' αυτές στη βόρεια Ελλάδα και πλέον εναπόκειται στην κυβέρνηση να επιβεβαιώσει το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη. «Οι ξένοι επενδυτές, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιζητούν σιγουριά, και το να προχωρήσει η πρόοδος που έχουμε δει ήδη να συντελείται σε πρότζεκτ-κλειδιά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και στο κανονιστικό καθεστώς, όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέου ξένου κεφαλαίου σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά» τόνισε.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στα διάφορα ενεργειακά έργα, τον Διαδριατικό Αγωγό που «εξελίσσεται ωραία» και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που αποτελεί πρόσθετο έργο υποδομής και θα φέρει νέες (μη ρωσικές) πηγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Για το Nordstream II είπε πως είναι ένα έργο που «θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και κατ' επέκταση την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια».

Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας ως «κόμβο οικονομικής ανάπτυξης και ηγέτιδα σε ζητήματα πολιτικής», και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται την κοινή δέσμευση για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε γραπτό μήνυμά του για την εκδήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πρωτοβουλίες σαν και αυτές έχουν προστιθέμενη αξία για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας». Γραπτό μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο εκπροσώπησε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο Δημήτρης Παπανδρέου, καθώς και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την μακρόχρονη οικονομική κρίση, παραμένοντας ταυτόχρονα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της σε αυτή την προσπάθεια.

«Βγαίνουμε, έχοντας ψηλά το κεφάλι, έχοντας τηρήσει κάθε συμφωνία με τους διεθνείς μας εταίρους και τιμώντας το διεθνές δίκαιο, με τις σοβαρές και αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Πέραν των οικονομικών επιτευγμάτων του λαού μας, κατορθώσαμε ταυτόχρονα να παραμείνουμε νησίδα δημοκρατίας και αποφασιστικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων και της Δεξαμενής Σκέψης «Νέο Ρεύμα - Νέο Όραμα», Νίκος Φιλίππου, τόνισε, από την πλευρά του, ότι υπάρχουν πολλά διεθνή παραδείγματα που κέρδισαν το στοίχημα της ανάπτυξης με επενδύσεις και άλλαξαν θετικά τη μοίρα χωρών, διορθώνοντας την ύφεση και την ανεργία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης -μεταξύ άλλων- η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ρεμπέκα Φονγκ, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, πρώην βουλευτές, ο αντίπεριφερειάρχης Χ. Αηδονόπουλος, η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, επιχειρηματίες, κ.ά.

Πάιατ στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχει μια «φανταστική ευκαιρία» να βγει η Ελλάδα από την κρίση

Υπάρχει μια «φανταστική ευκαιρία» να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μπει σε μια εποχή ανάπτυξης, τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο χθεσινοβραδινής εκδήλωσης των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων και του φορέα «Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα», στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς εάν έχει έρθει η ώρα να τελειώσει η συζήτηση για την κρίση και να μπούμε σε μια εποχή ανάπτυξης, ο Αμερικανός πρεσβευτής υπογράμμισε πως υπάρχει μια «φανταστική ευκαιρία» και ότι «οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να το στηρίξουν αυτό» και «να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές, να διαδώσουν το μήνυμα για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «είναι πολύ σημαντικό ασφαλώς να συνεχίσει η Ελλάδα να καταδεικνύει τη δέσμευσή της απέναντι στο μεταρρυθμιστικό έργο, μια μεταρρυθμιστική διαδικασία, που ανήκει και καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Με έχουν ενθαρρύνει όσα έχουν πει ο αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης και ο υπουργός (Οικονομικών) κ. Τσακαλώτος και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ελληνική κυβένηση και ο ελληνικός λαός» σημείωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» και διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως «η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει ότι η διαδικασία αυτή θα είναι επιτυχής».

Όπως είχε πει και λίγο νωρίτερα, από το βήμα της εκδήλωσης, οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί πως η φετινή χρονιά θα είναι όντως η χρονιά που η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα από την κρίση.