Σε ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκονται τράπεζες, συμβολαιογράφοι και κυβέρνηση καθώς το e-σφυρί θα «χτυπήσει» στις 29 Νοεμβρίου, με τον πρόεδρο της Ε. Κ. Τ. Μάριο Ντράγκι να χαρακτηρίζει «θετικό σημάδι» την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης –συμβολαιογράφων.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής χαρακτήρισε ιδιαιτέρως δύσκολη τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρατήρησε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει αρκετές κοινωνικές εγγυήσεις ώστε να συνεχιστεί και να ενταθεί η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Τα τραπεζικά επιτελεία, που δηλώνουν έτοιμα για τη διαδικασία – με την Eurobank να ξεκινάει πρώτη την ερχόμενη Τετάρτη 29/11 – τριπλοτσεκάρουν τις λίστες των ακινήτων που θα βγάλουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ώστε να μην υπάρξουν λάθη και να τηρηθούν τα κριτήρια που οι ίδιες έχουν θέσει και τελικά να μην αποκλίνουν από τον στόχο τους που είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η κοινωνική αντίδραση θα είναι έντονη.

Η υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί στην παρούσα φάση κορυφαίο ζήτημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όπως υπογραμμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, αν δεν υπάρξει ομαλότητα στη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (δεν εννοούν ενδεχόμενες μικρές, αντιμετωπίσιμες αρρυθμίες στην αρχή) τότε ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός για τα AQR και θα αποτυπωθεί στις κεφαλαιακές ανάγκες.

Τα καλά νέα ωστόσο έρχονται από την κτηματαγορά. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και ελεύθερης πτώσεις των τιμών, διαπιστώνονται σταθεροποιητικές τάσεις. Η ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα, κυρίως τουριστικά (πχ. ξενοδοχεία) κινείται ανοδικά και αυτό θα δώσει ανάσα στις τράπεζες σε ότι αφορά το AQR. Κι αυτό γιατί δεν θα μειωθούν οι αξίες των ενέχυρων που έχουν οι τράπεζες.

Η εκτίμηση που υπάρχει τόσο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσο και στην ΕΚΤ είναι ότι η διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ενισχύσει τις προσπάθειες μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου του τραπεζών. Σε συνδυασμό με τις σταθεροποιητικές τάσεις στο πεδίο των καταθέσεων, το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που όλα δείχνουν ότι θα επιτευχθεί εντός χρονοδιαγράμματος, τα στελέχη της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι το 2018 θα είναι σαφώς καλύτερο και σε επίπεδο ρευστότητας