Την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φέρεται να προετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ, εφόσον συνεχίσει να επικρατεί «ούριος άνεμος» στις αγορές και κατά το επόμενο διάστημα.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές του επόμενου μήνα φαντάζουν μια καλή επιλογή, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα, ενώ επί τάπητος τίθενται εναλλακτικές προτάσεις για την διάρκεια και τα επιτόκια της επόμενης εξόδου στις αγορές, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το αν θα πρόκειται για τίτλους διάρκειας μικρότερης της 10ετίας (6ετές ομόλογο ή μεγαλύτερης, ήτοι 12 ή ακόμη και 15 ετών).

Χαρακτηριστικό της καλής συγκυρίας αποτελεί το γεγονός ότι το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8,5 ετών κατά τη χθεσινή δημοπρασία που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ακολουθώντας την γενικότερη πτωτική τάση των αποδόσεων των κρατικών αξιογράφων, η οποία διευκολύνει μια νέα επιτυχή έξοδο στις αγορές στο προσεχές διάστημα. Το συγκεκριμένο επιτόκιο των εντόκων υποχώρησε κατά 0,37 μονάδα, καθώς από το 1,07% όπου είχε βρεθεί στην δημοπρασία της 4ης Απριλίου διαμορφώθηκε στο 0,70%.

Η απόδοση του εξάμηνου κρατικού τίτλου είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε δημοπρασία κατά την διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, καθώς η αμέσως χαμηλότερη είχε προκύψει στην δημοπρασία της 13ης Οκτωβρίου 2009 και ήταν 0,59%.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο, τουλάχιστον από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, και συγκεκριμένα από το 17,50% της έκδοσης δηλαδή της 31ης Ιουλίου 1985. Στην δευτερογενή αγορά των ομολόγων το ελληνικό 10ετές παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις, μεταξύ 3,833% και 3,933%, ως συνέπεια των ελαφρώς ανοδικών τάσεων στην ευρωζώνη, παραμένοντας πάντως κάτω του 4%. Όπως και το 7ετές άλλωστε όχι απλώς βρίσκεται σταθερά πλέον κάτω του 4% αλλά πλησιάζει κατά τις τελευταίες ημέρες με τα επίπεδα κάτω του 3,50%..