Τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες σχολιάζει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επισημαίνοντας πως από την στιγμή που κατάφεραν να βγουν αλώβητες τα κεφάλια που προορίζονταν για την στήριξή τους θα μπορούν να διατεθούν σε άλλους σκοπούς.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank κατάφεραν να περάσουν και το αρνητικό σενάριο της δοκιμής, το οποίο προέβλεπε το ενδεχόμενο νέας ύφεσης και κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων. Η εξέλιξη αυτή χαροποιεί όλους τους Ευρωπαίους που ασχολούνται με την ελληνική οικονομία, αφού αφαιρεί μία σημαντική έγνοια, καθώς σχεδιάζουν το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα πάντα με το οικονομικό πρακτορείο, είναι πως η επιτυχής εξέλιξη της δοκιμής σημαίνει ότι τα σχεδόν 20 δισ. ευρώ που είχαν μπει στην άκρη για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον υπήρχε ανάγκη, μπορούν πλέον να διατεθούν για άλλους σκοπούς.

Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες -συνεχίζει το Bloomberg- είναι τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνόλου των χορηγούμενων δανείων.

Το διεθνές οικονομικό πρακτορείο υπογραμμίζει, επίσης, ότι πλέον κρίσιμο για τη συμφωνία ελάφρυνσης χρέους είναι αν το ΔΝΤ θα συμπεριλάβει τα αποτελέσματα των stress tests στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και τούτο διότι το ΔΝΤ υπέθετε πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν πρόσθετη ενίσχυση ύψους 10 δισ. ευρώ.