Την έντονη αντίδρασή του στη νέα εκλογολογία εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας πως θα προκαλέσει χάος στην αγορά σε μία περίοδο που αυτή ανακάμπτει. Τι είπε για την ανάγκη οι επιχειρήσεις να ασπαστούν την τεχνολογία και να μετασχηματιστούν ψηφιακά.

Τορπιλίζουν την αγορά και την κοινωνία όσοι ζητούν εκλογές

«Κάθε τι στην ώρα του κι ο κολιός τον Αύγουστο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5fm», θέλοντας να εκφράσει την αντίδρασή του σε ενδεχόμενο εκλογών. Τόνισε πως με την αγορά και να επανακάμπτει μετά την τεράστια κρίση το να γίνουν εκλογές θα έφερνε ξανά το χάος και επιτέθηκε στα πολιτικά κόμματα που επιζητούν άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μάτωσαν, πάρα πολλοί καταστράφηκαν, όσοι βγήκαμε όρθιοι από την οκτάχρονη μνημονιακή επιτροπεία δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τορπιλίζει την εύθραυστη ισορροπία που βρισκόμαστε» τόνισε ο κ. Μίχαλος και προσέθεσε: «πραγματικά αξιοπερίεργο πώς πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν από την απαρχή αυτής της οικονομικής, εθνικής τραγωδίας το 2010, πάσχιζαν τότε να ασπαστεί ο ελληνικός λαός την αναγκαιότητα επιβολής των μνημονίων και σήμερα, που ήρθε πλέον η ώρα της εξόδου με τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή των δανειστών, αμφισβητούν, τορπιλίζουν, ενώ ως έσχατο μέσο ζητούν και εκλογές προ της λήξης του μνημονίου, που θα επιφέρουν χαοτική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, στη συνέντευξή του, υποστήριξε επίσης ότι «αργά αλλά σταθερά η ελληνική οικονομία ανακάμπτει» και σημείωσε: «Το βλέπουμε εδώ και ένα εξάμηνο. Έχω επισημάνει και τους δείκτες που προκύπτουν όχι μόνο από στοιχεία ελληνικών οργανώσεων και στατιστικών υπηρεσιών, αλλά και από τις ανάλογες διεθνείς οργανώσεις. Υπάρχει σταθεροποίηση σε μακροοικονομικό επίπεδο. Υπάρχει ένας χρόνος μετάβασης στη μικροοικονομία, στην καθημερινότητα, περίπου 12-18 μηνών. Υπάρχει εδώ και ένα εξάμηνο σταθεροποίηση, το βλέπουμε στους σημαντικούς οικονομικούς δείκτες, της προστιθέμενης αξίας που χρειάζεται το ΑΕΠ για τους αναπτυξιακούς στόχους, της βιομηχανική παραγωγή, του PMI που προσμετρά τη δυναμική της βιομηχανίας και έχει επανέλθει σε επίπεδα του Απριλίου 2008».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, «το τελευταίο εννεάμηνο υπάρχει συνεχόμενη αύξηση ανά μήνα της απασχόλησης στη βιομηχανία. Αυτές δεν είναι θέσεις part-time, είναι πλήρους απασχόλησης, κάτι που δίνει προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας», ενώ αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού ο κ. Μίχαλος τον χαρακτήρισε «βαριά βιομηχανία της χώρας».

Όσον αφορά στη μετά μνημονίου εποχή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι «μετά τις 21 Αυγούστου που εξερχόμαστε από την οκτάχρονη και πλέον μνημονιακή επιτροπεία, δεν πρέπει να βιαστούμε» και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να πούμε οπωσδήποτε κάποιες σκληρές αλήθειες, οπωσδήποτε να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%, θα πρέπει πραγματικά να γίνουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο στην απλοποίηση διαδικασιών, την καθημερινή λειτουργία του επιχειρείν, στην απλούστευση αδειοδότησης, στον εξορθολογισμό του περιβάλλοντος ανταγωνισμού και φορολόγησης. Όταν θα μπουν οι κανόνες του παιχνιδιού και θα ξέρει κάθε επενδυτής Έλληνας ή ξένος ακριβώς τι ισχύει, εφόσον διατηρηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα τουλάχιστον σε σχέση με τις όμορες χώρες, θεωρώ ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί όχι μόνο μέχρι το 2021-2022 αλλά και πολύ περισσότερο».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, τόνισε ότι «προέχει για όλα αυτά να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Εδώ και τέσσερα χρόνια το περιγράφω ως το τρίπτυχο Σύνεση-Συναίνεση-Συνεργασία. Εάν δε συναισθανθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας ότι βιώνουμε ίσως τη βαθύτερη εθνική κρίση από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ότι χρειάζονται εθνικά κριτήρια, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε αλλαγές στην κυβέρνηση κάθε δύο χρόνια και δε θα πετυχαίνουμε τους στόχους μας».

Η εφαρμογή και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών δεν αποτελεί, πλέον, προαιρετική επιλογή για τις επιχειρήσεις, είναι παράγοντας επιβίωσης

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματίζουν σήμερα την παγκόσμια οικονομία, ανατρέπουν υφιστάμενα μοντέλα και δημιουργούν ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σήμερα προϋπόθεση επιβίωσης για τις σύγχρονες οικονομίες». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο Digital economy forum 2018 «Σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε», το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η εφαρμογή και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως και η αξιοποίηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, δεν αποτελεί, πλέον, προαιρετική επιλογή για τις επιχειρήσεις. «Θεωρώ ότι είναι παράγοντας επιβίωσης» ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κάθε κλάδος έχει τη δική του δυναμική και διαφορετικές ανάγκες. «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κατανοήσουν καλά τις αλλαγές που διαμορφώνονται γύρω τους, να θέσουν τις σωστές προτεραιότητες, να διαμορφώσουν τις κατάλληλες ψηφιακές στρατηγικές και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες δράσεις, για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά» τόνισε ο ίδιος.

Επισήμανε, δε, ότι, παρά τα όποια θετικά βήματα των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ουραγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και διακυβέρνησης. Κατά την άποψή του, χρειάζεται να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική που θα εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων. «Μία στρατηγική, που θα ξεκινά από την υποδομή και την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις και θα φτάνει μέχρι την ανάπτυξη των δεξιοτήτων» διευκρίνισε ο κ. Μίχαλος.

Δείτε ΕΔΩ, τις κυριότερες ομιλίες από το digital economy forum