Η αύξηση στις συντάξεις λόγω της αναπροσαρμογής στα καταβαλλόμενα ποσά υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) αφορά αυτή τη στιγμή μόνο τις επικουρικές συντάξεις, διευκρίνισε ο αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM, για τις αυξήσεις που διαπίστωσαν αυτόν τον μήνα οι συνταξιούχοι στις επικουρικές τους συντάξεις, τόνισε ότι: «Η αύξηση προέκυψε γιατί πράγματι οι επικουρικές συντάξεις αλλάξανε ως προς τον τρόπο καταβολής τους, ενώ δεν ισχύει για τις κύριες συντάξεις, τις οποίες διατηρήσαμε στο ύψος στο οποίο βρίσκονταν το Δεκέμβρη του 2014».

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι: «Ο νόμος 4387/2016 -νόμος Κατρούγκαλου- είπε ότι οι συντάξεις, όπως καταβάλλονταν 31 Δεκεμβρίου 2014, θα εξακολουθούν να καταβάλλονται. Ο τρόπος που το ΑΚΑΓΕ παρακρατείται ορίζεται στον νόμο για το ΑΚΑΓΕ και λέει ότι υπολογίζεται πρώτα στην καταβαλλόμενη σύνταξη και εν συνεχεία από το ποσό που θα προκύψει γίνονται οι μειώσεις. Δεν είχαμε εμείς καμία παρέμβαση στις κύριες συντάξεις, όπως καταβάλλονταν εξακολουθούν να καταβάλλονται. Στις επικουρικές έχουμε αλλαγή του ΑΚΑΓΕ, διότι αλλάξαμε τις επικουρικές συντάξεις».

«Η κουβέντα που γίνεται για 600 εκατ. επιστροφή σε ΑΚΑΓΕ για τις κύριες συντάξεις δεν ευσταθεί και δεν ευσταθεί διότι οι κύριες συντάξεις εξακολουθούν να καταβάλλονται όπως καταβάλλονταν. Μετά τον επανυπολογισμό θα δούμε το πώς θα διαμορφωθούν. Διατηρήθηκαν στο ύψος που ήταν, δεν τις πειράξαμε», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά στον απορρέοντα από την προσωπική διαφορά επικείμενο επανυπολογισμό στις κύριες συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε: «Σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουμε αύξηση των συντάξεων, σε άλλες θα έχουμε μείωση. Το ακριβές ποσό, στο οποίο θα καταλήξει η σύνταξη κάθε ασφαλισμένου, κάθε συνταξιούχου θα το έχουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αυτό θα το ξέρουμε τον Γενάρη του 2019, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ό,τι λέει κανείς σήμερα, το λέει κατά προσέγγιση και κατά μία αντίληψη, που δεν επιβεβαιώνεται κατ' ανάγκη, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές στο σύστημα, δεν είναι εύκολο να τις δει κανείς». Πρόσθεσε, δε, πως ότι όταν επανυπολογιστούν και οι κύριες συντάξεις θα επαναπροσδιοριστεί και η παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ από αυτές.

Ερωτηθείς για τα ζητήματα που θέτουν ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης και 45 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν στη βουλή προς την υπουργό Εργασίας για τις «επικείμενες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς» ο κ. Πετρόπουλος παρατήρησε: «Το να εγκαλεί η ΝΔ την κυβέρνηση δεν είναι και τόσο φρόνιμο και πάντως δεν είναι ειλικρινές. Η ΝΔ ρωτά και πράγματα που αφορούν τη δική της πολιτική και δεν προέκυψαν τώρα, ζητήματα που θέτει είναι απόρροια της δικής της πολιτικής. Ας ρωτήσει τον εαυτό της κι ας απαντήσει εκείνη πώς προκύπτουν όλα αυτά».

Σχετικά με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου 2018, των αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ο υφυπουργός γνωστοποίησε: «Υπήρξε μία καθυστέρηση που οφείλεται στο ότι θέλουμε να βγάλουμε ταυτοχρόνως και τις διαφορές στον υπολογισμό των εισφορών λόγω του νέου συστήματος, δηλαδή την εκκαθάριση των εισφορών [...] Μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα με τα ειδοποιητήρια να βγει και η εκκαθάριση και γι' αυτόν τον λόγο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες μέρες, μέσα στην εβδομάδα, τα ειδοποιητήρια αυτά θα αποσταλούν κι έτσι θα ξέρει και κανείς τι παραπάνω έχει να πληρώσει. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που θα πληρώσουν παραπάνω, διότι ο κάθε ασφαλισμένος ήξερε περίπου τι εισόδημα έχει κι έχει επιλέξει να καταβάλει την κατώτατη εισφορά. Δηλαδή το 24% των επιστημόνων έχει κάνει την κατώτατη μερική καταβολή εισφορών, στο κατώτατο ύψος, το 30% των αγροτών και το 22% των ελεύθερων επαγγελματιών, επομένως αυτοί αποκλείεται να έχουν διαφορά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ