«Οι αριθμοί λένε την αλήθεια για τη σκληρή δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Τουρισμού, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις προκρατήσεις και είναι σε διψήφια ποσοστά, φέτος αναμένονται στην Ελλάδα περίπου 32 εκατ. τουρίστες» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γγ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, μιλώντας το μεσημέρι στο Συνέδριο, που οργανώνει στο Λουτράκι, ο Economist σε συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου, σχετικά με τον ρόλο της περιφέρειας στο εγχείρημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην τουριστική πολιτική που έχει υλοποιήσει το υπουργείο, σε σχέση πάντα με την περιφέρεια, είπε ότι έχει άξονες, όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν τοπικές κοινωνίες, δηλαδή στις ανάγκες περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.

Επίσης, σημείωσε ότι «η τουριστική πολιτική αφορά και την ανάπτυξη θεματικών αυθεντικών τουριστικών προϊόντων, τα οποία ουσιαστικά διαχέονται στις τοπικές κοινωνίες και προσελκύουν τουρίστες, που διαμένουν σε υποδομές τουριστικές υψηλότερης ποιότητας». Είπε ακόμη ότι «η τουριστική πολιτική αφορά και την αύξηση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και βεβαίως την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής ποιότητας», ώστε -όπως τόνισε ο κ. Τζιάλλας- «να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των τουριστών, που αναμένουμε να έρθουν τα επόμενα χρόνια».

Όσον αφορά τις περιφέρειες, σημείωσε: «Έχουμε συνέργειες και προσπαθούμε συνεχώς να προάγουμε και την τουριστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, για να μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα». Εξήγησε: «Έχουμε νέες προσπάθειες για νέα τουριστικά προϊόντα σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, ώστε να μπορέσουμε, αφ’ ενός να πετύχουμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου από τον Μάρτιο μέχρι τέλος Νοεμβρίου και ήδη καταφέρνουμε να μειώνουμε τα διαστήματα που δεν υπάρχουν τουριστικές ροές και να έχουμε συνέργειες και με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η αγροδιατροφή, που είναι πάρα πολύ σημαντική, ειδικά για περιφέρειες που έχουν αγροτική δραστηριότητα».

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο ο Γιώργος Τζιάλλας, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχουν συνέργειες με τον αγροδιατροφικό τομέα και με την μεταποίηση, με σκοπό να προκύψει ένα forum αγροδιατροφής, μεταποίησης και τουρισμού, με δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν και από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο γγ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον θεματικό τουρισμό, γι αυτό -όπως υπογράμμισε- «κάνουμε προσπάθειες να ρυθμίσουμε νομοθετικά το πλαίσιο και την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού».

Ακόμη ανέφερε: «Δουλεύουμε μαζί ως υπουργείο με τον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα το υπουργείο βρίσκεται μαζί με τις περιφέρειες και τους δήμους για να μπορέσει να διευκολύνει, να απλουστεύσει, να παρέχει κίνητρα να μειώσει τη γραφειοκρατία και όλες αυτές οι διαδικασίες που απαιτούνται να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας και ο τομέας που βοήθησε στα χρόνια της κρίσης» και πρόσθεσε: «Τώρα που βγαίνουμε από αυτή την κρίση, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τον τουρισμό, διότι είναι κυβερνητική προτεραιότητα και θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε την Ελλάδα μας εκεί που πραγματικά που της αξίζει, με τη βοήθεια των τοπικών κοινωνιών και των νέων ανθρώπων που θα δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να διερευνήσουν τρόπους χρηματοδότησης».