Με την απόσταση ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος να παραμένει και τον Πόουλ Τόμσεν να στέλνει τελεσίγραφο στο Βερολίνο ότι θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέχρι την 1η Ιουνίου, ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών σε επίπεδο επικεφαλής.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Στόχος είναι να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μέχρι τις 24 Μαΐου, κάτι το οποίο θεωρείται εφικτό, καθώς ήδη το κείμενο συντάσσεται, ενώ το ορόσημο για την τελική ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης λογίζεται το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ούτως ώστε να επιτευχθεί η έξοδος από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου και φυσικά χωρίς την ανάγκη για πιστοληπτική γραμμή, όπως ξεκαθάρισε χθες για πολλοστή φορά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το αργότερο έως την 1η Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος παραδέχθηκε την ύπαρξη αποστάσεων μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό για τη διευθέτηση του χρέους. Και ειδικότερα, το ΔΝΤ ζητεί απολύτως αυτόματο μηχανισμό, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή. Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως η κατάσταση έως σήμερα είναι τελείως ρευστή και αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Σενάρια

Τούτων δοθέντων το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει εάν τελικά το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα σχετίζεται με το «σήμα» που θα δοθεί στις αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούσαν στο σημείο αυτό «υπομονή», παραπέμποντας στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς με τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, τίθεται το θέμα του εάν θα υλοποιηθεί η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020 που νομοθετήθηκαν, μετά από απαίτηση του ΔΝΤ, εφόσον το Ταμείο δε συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα και δεν υπάρξει αυτόματος μηχανισμός για το χρέος. Ο αξιωματούχος του ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά, παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν είναι της ώρας», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Οι σημερινές συναντήσεις

Στα της διαπραγμάτευσης, οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αρχίζουν σήμερα, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια, ενώ ακολουθούν η γενική επισκόπηση η δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου, καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, σημειώνοντας με νόημα πως εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την τρίτη αξιολόγηση.

Έδαφος για εθνική bad bank

Θετικές στο ενδεχόμενο δημιουργίας εθνικής «κακής» τράπεζας (National Asset Management Company) τάχθηκαν πηγές των θεσμών με γνώση της κατάστασης. Ερωτηθείσες για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής bad bank, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο των τραπεζών, το εργαλείο αυτό είναι θετικό και αποδοτικό, ενώ για τη δημιουργία μιας εθνικής κακής τράπεζας ανέφεραν πως υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει στις τράπεζες διαπραγματευτική ισχύ, ωστόσο όλοι θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι ότι θα γράψουν ζημίες, καθώς τα δάνεια θα αποτιμηθούν σε τιμές αγοράς. Σημείωσαν πάντως πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank.