(upd 11:57) Με τα φορολογικά θέματα (ΕΝΦΙΑ) ξεκινούν σήμερα στις 10 το πρωί οι επαφές των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Θα ακολουθήσουν οι επαφές για τη δημοσιονομική διαχείριση, επιχειρηματικό περιβάλλον και αγορές προϊόντων, εργασιακά, κοινωνική πρόνοια, follow up χρηματοπιστωτικά και follow up- δημοσιονομικά.

 Όταν ολοκληρωθούν οι σημερινές συζητήσεις οι θεσμοί θα ετοιμάσουν ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement, το οποίο θα αποστείλουν στην ελληνική πλευρά πολύ αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου για το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.

«Πάμε πολύ καλά», δήλωσε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. «Την Παρασκευή θα συζητηθούν 3-4 θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα, μεταξύ των οποίων, είναι ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και κάποιες ελάχιστες αποκλίσεις στο δημοσιονομικό», διευκρινίζοντας πως οι αποκλίσεις αφορούν το ύψος της υπέρβασης του στόχου.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις στα χρηματοπιστωτικά θέματα σημείωσε ότι υπάρχουν λιγότερες αποκλίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και περισσότερες για το Νόμο Κατσέλη.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι μεταξύ των θεμάτων για το Νόμο Κατσέλη είναι και η παράτασή του πέραν του 2018, το τραπεζικό απόρρητο και το πώς και πότε θα εφαρμοστεί και λοιπά άλλα θέματα. Πάντως έτερος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η παράταση στο Νόμο Κατσέλη θα δοθεί. Ακόμη, κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε πως δεν τέθηκε από τους θεσμούς στη συνάντηση ζήτημα αλλαγής του πλαισίου πώλησης κόκκινων δανείων σε funds.

Την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αναφέρει ότι υπάρχει ικανοποίηση στην πλευρά των θεσμών από τους ρυθμούς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διάχυση στην περιφέρεια και δεν είναι εστιασμένοι στην Αθήνα. Παράλληλα, για τον ν. Κατσέλη υπάρχει αύξηση του ρυθμού μείωσης του «αποθέματος» των εκκρεμών αιτήσεων και οι αποφάσεις που εκδίδονται σε σχέση με τις αιτήσεις είναι σε ποσοστό 167% (σχέση 1,7 προς 1).

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Για αύριο Παρασκευή 18 Μαΐου το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

  • 10:00 Φορολογικά
  • 11.00 Δημοσιονομική διαχείριση
  • 13:00 Επιχειρηματικό περιβάλλον & Αγορές Προϊόντων
  • 15:00 Εργασιακά
  • 16:00 Κοινωνική πρόνοια
  • 17:00 Follow up χρηματοπιστωτικά
  • 18.00 Follow up Δημοσιονομικά