Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο επικεντρώθηκε στην στρατηγική της επόμενης μέρας δίνοντας έμφαση «σε μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, μετά από μία πολυετή κρίση». Σε αυτή τη στρατηγική ενέταξε την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το bigbusiness.gr, το σχέδιο για αύξηση του κατώτατου μισθού, βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία υλοποίησής του έχοντας ήδη και την σύμφωνη γνώμη των «κοινωνικών εταίρων».

Προκειμένου ωστόσο να υλοποιηθεί, θα πρέπει να μεσολαβήσουν ορισμένα προαπαιτούμενα-«ουρές» που προβλέπονται από το προηγούμενο Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, στο δεύτερο Μνημόνιο όταν αποφασίστηκε, τόσο η μείωση του κατώτατου μισθού (586 ευρώ από 751) όσο και ο ηλικιακός διαχωρισμός για τους νέους έως 25 ετών των οποίων οι εισαγωγική αμοιβή υποβιβάστηκε στα 510 ευρώ μεικτά, είχε προβλεφθεί ότι ο κατώτατος μισθός όταν θα επανέλθει δεν θα αποτελεί (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) τον καρπό της άμεσης διαπραγμάτευσης των Συνδικάτων με τους εργοδότες. Αλλά θα καθορίζεται από ένα νέο σύστημα υπολογισμού που θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας, αλλά και το ποσοστό ανεργίας.

Το νέο σύστημα ήδη μελετά μια Επιτροπή που αποτελείται από παράγοντες των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας, αλλά και εκπροσώπους των εργοδοτικών και κοινωνικών οργανώσεων και η εισήγηση του στην αρμόδια υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προβλέπεται το επόμενο διάστημα. Επομένως η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη και λογικά ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να δρομολογηθεί αμέσως μετά την επίσημη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, δηλαδή τον ερχόμενο Αύγουστο.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού θα πρέπει να κρατήσουμε την αναφορά στους νέους, και στον υποκατώτατο μισθό. Κάτι που όπως φαίνεται θα καταργηθεί με τον νέο κατώτατο μισθό για όλους.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στην κυβέρνηση έχουν κατά νου το παράδειγμα της Πορτογαλίας, δηλαδή την αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις την επόμενη διετία. Με άλλα λόγια οι αυξήσεις θα «τρέξουν» από την 1.1.2019. Να σημειώσουμε τέλος ότι η Πορτογαλία έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φτάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019.

Δείτε επίσης: