Σε νέα της έκθεση για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, η μεγάλη ελβετική τράπεζα και εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Credit Suisse εκτιμά πως η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα συγκεντρώνει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες, με την επιλογή προληπτικής γραμμής να μοιάζει απίθανη.

Οι ειδικοί της Credit Suisse κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχόμενη άνοδο της ελληνικής οικονομίας, που μέσα από τις επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των δαπανών αναδύεται από μια δεκαετή ύφεση καταγράφοντας σημαντική ανάκαμψη.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για πλήρως δικαιολογημένη και έγκαιρη έξοδος από το πρόγραμμα, με βάση τα όσα έχει επιτύχει η χώρα από το 2016 και μετά. Ωστόσο, στην Credit Suisse δεν αμελούν να αναφέρουν και τις προκλήσεις που ακόμα υπάρχουν, όπως το μη βιώσιμο (σύμφωνα με το ΔΝΤ) χρέος, τα κόκκινα δάνεια και οι κοινωνικές ανισότητες. Για αυτό και οι αποφάσεις που θα παρθούν για τη μεταμνημονιακή περίοδο θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές.

Όσον αφορά αυτή καθαυτή την έξοδο, στην Credit Suisse μοιάζουν πεπεισμένοι πως θα ακολουθηθεί το σενάριο της καθαρής εξόδου, με τη χώρα να μη δέχεται επιπλέον εξωτερική βοήθεια, αλλά να χρηματοδοτείται από δικά της μέσα, όπως οι αγορές, οι αποκρατικοποιήσεις, το εσωτερικό πλεόνασμα, κλπ. Στην έκθεση τονίζεται πως η Ελλάδα χτίζει μαξιλάρι ρευστότητας δύο φορές μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι αρχικά προέβλεπε η Κομισιόν. Με αυτό θα μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κακοτοπιά στις αγορές, για περίοδο 12 – 18 μηνών.

Στην έκθεση γίνεται λόγος και για την επιλογή της προληπτικής γραμμής, θυμίζοντας πως αποτελεί την προτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Η Credit Suisse θεωρεί πως αυτή η λύση γίνεται όλο και πιο απίθανη, τόσο λόγω της πορείας της οικονομίας που την κάνει μη αναγκαία όσο και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν την επιθυμούν, αφού θα θεωρηθεί πως δεν πέτυχαν τον στόχο τους.