«Φιλέτα» στα αζήτητα για πάνω από 20 χρόνια. Πολυτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες και οικόπεδα στα ακριβά βόρεια και νότια προάστια, τεράστιες εκτάσεις κοντά σε αστικές περιοχές της υπόλοιπης χώρας ακόμα και ολόκληρα εργοστάσια βρίσκονται μεταξύ των ιδιοκτησιών που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και πλέον κινδυνεύουν να προστεθούν στην υπό εκποίηση δημόσια περιουσία.

Η περίπτωση των «αγνώστου» ιδιοκτήτη ακινήτων έρχεται να επιβεβαιώσει τον κυκεώνα στην καταγραφή, διαχείριση και αξιοποίηση ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας που επικρατεί από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Μόνο στα βόρεια προάστια έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, μεγάλης εμπορικής αξίας τα περισσότερα τα οποία «περιφρουρεί» με κάθε δυνατό μέσο το Κτηματολόγιο από τα «αρπακτικά» της αγοράς που «ξεσκονίζουν» γωνιά -γωνιά τις περιζήτητες περιοχές προκειμένου να καρπωθούν ό,τι δεν έχει ταυτιστεί με συγκεκριμένο ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτες.

Ενδεικτικά ως αγνώστου ιδιοκτήτη, από το 1997, που άρχισε η Κτηματογράφηση και κλήθηκαν οι πολίτες σε πολλές περιοχές να δηλώσουν την ακίνητα περιουσία τους, εμφανίζονται:

Στο Μαρούσι: 2.048 μεταξύ των οποίων 1.742 διαμερίσματα, καταστήματα.

Στο Χαλάνδρι: 1.238 εκ των οποίων 710 διαμερίσματα, καταστήματα και στην

Αγία Παρασκευή (1.288 διαμερίσματα, καταστήματα).

Πολλά απ’ αυτά εκτιμάται ότι ανήκουν, είτε σε ιδιοκτήτες που πέθαναν και δεν άφησαν κληρονόμους, είτε σε άλλους που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν ενημερώθηκαν ή δεν ενδιαφέρθηκαν να τα δηλώσουν, είτε σε άλλους που αγνόησαν το Κτηματολόγιο ή ήθελαν να τα «ξεφορτωθούν» για να απαλλαγούν από φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τα ακίνητα αυτά περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου μετά την παρέλευση 14 χρόνων από τη πρώτη ημέρα λειτουργίας Γραφείου Κτηματολογίου στην περιοχή όπου βρίσκονται. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) επικαλείται τον αστικό κώδικα και θέλει ο χρόνος αυτός να επεκταθεί στην 20ετία, είναι άγνωστο όμως αν το Δημόσιο που θέλει να υπάρχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο έως το 2020 αν έχει περιθώριο για παράταση 6 ακόμα χρόνων.

Για δήμευση των περιουσιών «αγνώστου ιδιοκτήτη» κάνει λόγο η Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, τονίζοντας ότι η οριστικοποίηση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και το «αμάχητο τεκμήριο» υπέρ το Δημοσίου ξεκίνησε αθόρυβα να εφαρμόζεται, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις.

Επισημαίνει δε ότι το κτηματολογικό μας σύστημα αντί να προστατεύει την ιδιοκτησία, όπως θα όφειλε, την υπονομεύει, αφού δέχεται και θα εφαρμόζει πλέον την «ηλεκτρονική χρησικτησία» και την «ηλεκτρονική δήμευση» των ιδιωτικών ακινήτων.