Δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα όσοι ισχυρίζονται ότι οι εκλογές, είτε αυτές γίνουν στο τέλος του 2018, είτε την Άνοιξη ή τον Σεπτέμβριο του 2019, θα κριθούν και από το θέμα των Συντάξεων.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Τον τελευταίο μήνα, όλα τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ σε κοινή συγχορδία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ, επικεντρώνονται στις ψηφισμένες περικοπές που αφορούν στην λεγόμενη «προσωπική διαφορά» των παλαιών συντάξεων από την 1.1.2019. Ταυτόχρονα διάφοροι «ειδικοί» και γνωστοί -από το παρελθόν- εργατολόγοι σπεύδουν να αξιολογήσουν τις μειώσεις των νέων συντάξεων, όσων δηλαδή εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Αυτή η «γραμμή» δεν αφορά και δεν απαντά τόσο στο μέλλον, αλλά στο παρόν προκειμένου να «μουτζουρωθεί» η λεγόμενη «καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο 3.

Τελευταία υποσημείωση σε αυτή την κατεύθυνση: «Η κυβέρνηση επιστρατεύει την 13η σύνταξη, προκειμένου να απαλύνει τους συνταξιούχους από τις περικοπές του 2019».

Έχοντας πλέον σαφή εικόνα για το παρελθόν και το πότε έπεσε το μεγάλο «μαχαίρι» στις απολαβές των απόμαχων, ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες συντάξεις, ασχέτως πότε και πως θα επανέλθει η 13η σύνταξη.

Το αφήγημα έχει ως εξής: Όποιος συνταξιοδοτείται μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου θα χάσει το 40% των απολαβών του. Επίσης οι νέες συντάξεις θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης έως 37%. Οπότε διαμορφώνονται συνθήκες απόλυτης φτώχειας για τις επόμενες δεκαετίες.

Σε σχέση με το 2015 ή με το 2009 θα χάνει κάποιος το 40% των απολαβών του; Γιατί ναι, ίσως και 45% να χάνει κάποιος, μόνο που το 42% το έχασε την περίοδο 2010 - 2015. Θα μπορούσε άραγε σε συνθήκες μνημονίου το νέο Ασφαλιστικό που δρομολογήθηκε το 2016 να υπερβεί τις μειώσεις που έγιναν την προηγούμενη πενταετία;

Επόμενο: Με το Νόμο Κατρούγκαλου υπάρχουν συντάξεις (κύριες πάντα) στα επίπεδα των 220 ευρώ. Σωστά, αλλά και για αυτή την κατηγορία υπάρχει η εθνική σύνταξη 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και 345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης που προστίθενται σε αυτό το ποσό. Επομένως διαμορφώνεται ένα τελικό ποσό πάνω από τα 600 ευρώ.

Τελευταίο ερώτημα: Πέφτει η αναπλήρωση στο 37% στις μέσες συντάξεις; Με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου, η μέση σύνταξη (π.χ. 2030) θα αντιστοιχεί στο 67%. Πώς γίνεται αυτό; Τα επόμενα χρόνια και μέχρι την συγκεκριμένη περίοδο, ο μέσος συντάξιμος μισθός θα έχει αυξηθεί κατά 26,1%. Επίσης το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη (εθνική, ανταποδοτική και επικουρική) για 40 έτη ασφάλισης θα είναι στο 96%.

Λεπτομέρεια, αλλά πολύ βασική στο Νέο Ασφαλιστικό Νόμο. Οι καταβαλλόμενες συντάξεις μετά το 2022 θα έχουν ετήσια αύξηση πάνω από 2%, δηλαδή θα αυξάνονται τουλάχιστον ισόποσα με το ποσοστό ανάπτυξης (2%) που έχει συμφωνηθεί.

Εν αναμονή λοιπόν της 13ης σύνταξης που θα λειτουργήσει, είτε επουλωτικά στην περίπτωση που γίνουν οι περικοπές το 2019, είτε ανυψωτικά και ανακουφιστικά για το επίπεδο των συντάξιμων παροχών, αν τελικά αποφευχθούν οι μειώσεις, καλό είναι κάποιοι να καταλάβουν το απλό: Τόσο από το 2019, όσο κυρίως από το 2022, η αναπτυξιακή διαδικασία, θα αποτυπώνεται και ως ποσοστό αύξησης των συντάξεων.