Το ελληνικό «πείραμα» της ανατροπής μισθών και εργασιακών σχέσεων, μέσω της απορρύθμισης και της ευέλικτης απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) που δημιούργησαν στη χώρα τη γενιά των βαλκανικών μισθών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Το πείραμα πέτυχε, ο ασθενής βρίσκεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με άγνωστες τις βουλές του Κυρίου.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Τη διάσκεψη με θέμα «Κοινωνικός Διάλογος και το Μέλλον της Εργασίας», διοργανώνουν η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), η Διεθνής Ένωση Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρεμφερών Οργανισμών (AICESIS) και η Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ). Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το μέλλον της εργασίας εκατό χρόνια μετά την ίδρυση της οργάνωσης, καθώς και της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της AICESIS και της ILO.

Στόχος της Διάσκεψης είναι να συζητηθούν οι μεταβολές που συμβαίνουν στον κόσμο της εργασίας και να προσδιοριστούν οι δράσεις που μπορούν να αναλάβουν τα Οικονομικά και Κοινωνικά Συμβούλια και παρόμοιοι οργανισμοί για να διαμορφώσουν το μέλλον της εργασίας με τον καλύτερο τρόπο ώστε να εξυπηρετείται το συμφέρον των εργοδοτών, των εργαζομένων και των κοινωνιών.

Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ

Στην διάσκεψη θα παρουσιαστούν στοιχεία τόσο για τη χώρα μας όσο και για την παγκόσμια κοινότητα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στις χώρες του Οργανισμού, ενώ οι νέοι, οι γέροι, οι μητέρες με μικρά παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι μετανάστες έχουν μικρότερο ποσοστό απασχόλησης.

Χαμηλές οι αμοιβές

Οι αμοιβές όσων εργάζονται είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού και ξεπερνούν μόνο τις αντίστοιχες αμοιβές των πρώην κομμουνιστικών χωρών, της Τουρκίας και της Πορτογαλίας.

Η κάθετη πτώση των μισθών και η έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης - από το 2010 και εντεύθεν - οδήγησαν τη χώρα μας σε αμοιβές Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Το 2012 με το δεύτερο μνημόνιο οι δανειστές επέβαλαν μειώσεις στον κατώτατο μισθό ύψους 22% (από 751 σε 583 ευρώ) και κατά 32% του μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών (511 ευρώ), ενώ ταυτόχρονα κατάργησαν την πυραμίδα των συμβάσεων, πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί το σύστημα των αμοιβών.

Οι εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις, αποτελούν την πλειονότητα των προσφερόμενων θέσεων κάθε μήνα (μερική απασχόληση 47,86% και εκ περιτροπής εργασία 13,81%), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ο μέσος μισθός των νεοπροσλαμβανόμενων νέων να είναι κάτω από τα 400 ευρώ, και συγκεκριμένα 397,67 ευρώ, όπως τον προσδιορίζει η ενδιάμεση έκθεση για την οικονομία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% των εργαζομένων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου.