(upd 12:40)Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων στη «σκακιέρα» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς το Washington Group του περασμένου Σαββάτου δεν οδήγηση σε οριστική συμφωνία τη Γερμανία με το ΔΝΤ, οπότε η συζήτηση συνεχίζει να διεξάγεται σε κάθε επίπεδο. Τι περιμένουμε την τρέχουσα εβδομάδα.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Μετά από τις τελευταίες άκαρπες συζητήσεις, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των G7 σε λίγες μέρες και πάλι στον Καναδά, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια μίνι συνεδρίαση με τη συμμετοχή των Μέρκελ, Μακρόν, Γιούνκερ, όπου θα βρεθεί επί τάπητος το θέμα της Ελλάδας και εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, δηλαδή είτε μείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα είτε πιο ενεργά με τη χρηματοδοτική του συμμετοχή, θα αναζητηθεί μια λύση, η οποία θα είναι πειστική για τις αγορές. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα δάνεια του EFSF η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια.

Άλλα μέτρα που συζητούνται αφορούν την αντικατάσταση των ακριβότερων δανειακών χορηγήσεων του ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερες από την ευρωζώνη, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο ελληνικό δημόσιο και τη σύνδεση της αποπληρωμής των δόσεων του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Με βάση τα στοιχεία αυτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές εδώ και πολλούς μήνες ότι θα προσδιορίσει τις προβλέψεις του για την πορεία των πλεονασμάτων, αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επίσης, σήμερα λήγει η προθεσμία για να κοινοποιήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις Βρυξέλλες τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες το πρώτο τετράμηνο του 2018. Από την επαρκή μείωσή τους την οποία θα κρίνει η Κομισιόν θα φανεί αν θα μπορέσει ο ESM να εγκρίνει στην επόμενη συνεδρίασή του, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την τρίτη αξιολόγηση. Πάντως, το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι άμεσα αναγκαίο για το ελληνικό δημόσιο.

Τέλος, την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του EWG, όπου θα εξεταστεί η πορεία των προαπαιτούμενων και ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.