Στην πρότασή του για προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM μετά τη λήξη του προγράμματος επιμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα NIκKEI. Ταμειακό απόθεμα ασφαλείας και προληπτική πιστωτική γραμμή δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμοιβαίως αποκλειόμενα, αλλά συμπληρωματικά, υποστηρίζει.

Όπως επισημαίνει η λύση αυτή αφενός θα βοηθούσε τη χώρα να δανειστεί με καλύτερους όρους από τις αγορές, αφετέρου θα έδινε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας προς τις εγχώριες τράπεζες.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε το παράδειγμα του Μεξικού και της Πολωνίας, οι οποίες όπως εξήγησε είχαν ευέλικτη πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ, και κατόρθωσαν να προσφύγουν επιτυχώς στις χρηματοπιστωτικές αγορές χωρίς καν να κάνουν χρήση της πιστωτικής γραμμής. Όπως επισημαίνει «το γεγονός και μόνο ότι διέθεταν την ευέλικτη πιστωτική γραμμή τις βοήθησε να βγουν στις αγορές. Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ωστόσο, αυτή την απόφαση θα πρέπει να τη λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Τα δύο εργαλεία (ταμειακό απόθεμα ασφαλείας και προληπτική πιστωτική γραμμή) δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμοιβαίως αποκλειόμενα, αλλά συμπληρωματικά».

Βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η κατάσταση της οικονομίας έχει βελτιωθεί κατά πολύ αναφέροντας ότι ο ρυθμός ανόδου του πραγματικού ΑΕΠ φέτος θα ανέλθει σε περίπου 2%, έναντι 1,4% πέρυσι, και το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης. Το ποσοστό ανεργίας ήταν πολύ υψηλό, καταγράφοντας μέγιστη τιμή κοντά στο 28%. Πλέον είναι κοντά στο 20%. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά, με το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 να υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ. Επίσης, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είχε φθάσει έως και 15% του ΑΕΠ το 2008, έχει εξαλειφθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ 2015 και σήμερα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «πλέον η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους διεθνείς δανειστές καλόπιστα και με πλήρη σεβασμό προς τη Συνθήκη της ΕΕ. Επίσης, έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ» . Και συμπλήρωσε ότι μετά το δημοψήφισμα «η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε όπως υπαγόρευε το συμφέρον της, αλλά προπάντων το συμφέρον της χώρας. Το συμφέρον της χώρας και η επιβίωση της κυβέρνησης υπαγόρευαν στροφή 180 μοιρών, γεγονός που ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη».