Την πρώτη θέση στην αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ κατέκτησε η Ελλάδα το 2016, ανάμεσα σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ, όπως δείχνει έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Χαμηλότερη η απόδοση φορολογίας των εταιρειών σε σχέση με το μέσο όρο του Οργανισμού. Πού είναι η υγιής επιχειρηματικότητα να διαμαρτυρηθεί;

Του Γιάννη Αγουρίδη

Τα ευρήματα της έκθεσης αποδεικνύουν ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016, όταν η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% από 34% σε 34,3% την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ. Δανία, Γαλλία και Βέλγιο καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με ποσοστά από 44,2% έως και 45,9% του ΑΕΠ, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις συναντώνται Ιρλανδία, Χιλή και Μεξικό, με ποσοστά από 17,2% έως και 23%.

Χαμηλοί οι εταιρικοί φόροι

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, στα 100 ευρώ εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στην Ελλάδα οι εισφορές συνδράμουν με 29 ευρώ (26 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), έμμεσοι φόροι (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ) εισφέρουν 39 ευρώ (32 ο μέσος όρος) ενώ η συμμετοχή των εταιρικών φόρων είναι στα 6 ευρώ (έναντι 9 στον ΟΟΣΑ) και οι φόροι στην περιουσία δίνουν 8 ευρώ (έναντι 6 στον ΟΟΣΑ).

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα έχει την ένατη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά τους φόρους στην περιουσία, λόγω ΕΝΦΙΑ προφανώς , στις ασφαλιστικές εισφορές, η Ελλάδα καταλάμβανε το 2015 τη 15η θέση ενώ στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, η χώρα κατέλαβε την 7η θέση ανάμεσα στις 35.

Τέλος, λιγότερα έσοδα ως προς το μέσο όρο του ΟΟΣΑ έχει η Ελλάδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (15% έναντι 29% στον ΟΟΣΑ) που αναδεικνύει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.