Την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουνίου, κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο κυβερνητικός και κοινοβουλευτικός σχεδιασμός τοποθετεί την ψήφιση του νομοσχεδίου, από την Ολομέλεια, έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημοσιονομικά ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί, θέματα φορολογίας, ενεργειακά θέματα, χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ζητήματα δημόσιας διοίκησης και εργασιακά. Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 75 προαπαιτούμενα μέτρα, με τα πιο σημαντικά να είναι η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, η περικοπή του ΕΚΑΣ και ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων με σκοπό τη μείωσή τους από 1η Ιανουαρίου του 2019.

Στις διατάξεις για τα εργασιακά ενσωματώνονται οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (η οποία ευνοεί τους εργαζομένους) και η ενίσχυση της μεσολάβησης, η οποία έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ θα κρίνεται ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις. Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάσσονται και χρέη που «γεννήθηκαν» έως 31.12.2017.

Της ψήφισης του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα προηγηθεί ακόμη ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες και θα ψηφιστεί έως την Τρίτη 12 Ιουνίου.

Μέσα στα προαπαιτούμενα είναι και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο οποίο θα αποτυπώνονται τα μέτρα και οι πολιτικές που θα οδηγούν σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Ο πήχης για τη φετινή ανάπτυξη τίθεται στο 2%, ενώ θα περιλαμβάνονται και φοροελαφρύνσεις της τάξης των 700 εκατ. για το 2019 και 1,3 δισ. για το 2020.