«Η αβεβαιότητα και η αστάθεια βρίσκονται πλέον πίσω μας-εμπεδώνεται αίσθημα εμπιστοσύνης και κυρίως αυτοπεποίθησης για μια νέα πορεία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Ελληνο-Κορεατικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων 2018», προσθέτοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή πολλών εκθετών και αντιπροσωπειών στη φετινή ναυτιλιακή έκθεση, αντικατοπτρίζει την εκδήλωση εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όλοι οι δείκτες δείχνουν πλέον στην Ελλάδα ότι η προσπάθεια είναι στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί αποφασιστικά σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να «χτιστούν» μηχανισμοί που να περιορίσουν και τις κοινωνικές ανισότητες.

«Η Ελλάδα είναι εδώ και 2.500 χρόνια μία χώρα θέση και φύση ναυτιλιακή» τόνισε αναφέροντας ότι «εφοπλιστές και ελληνική ναυτοσύνη σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος διαχρονικά κατέχουν την πρώτη θέση σε χωρητικότητα παγκοσμίως και το 50% της μεταφορικής δύναμης της Ευρώπης».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι σημαντικότεροι πελάτες των ναυπηγείων της Νότιας Κορέας και η σχέση μας με τη χώρα αυτή δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ιστορική.

Αναφερόμενος στην υψηλή τεχνογνωσία των κορεατικών ναυπηγείων, είπε ότι αυτό ανάγκασε τον χώρο τη ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα να τεθεί σε συναγερμό, προκειμένου, όπως εξήγησε, οι νέοι που αποφοιτούν από τις σχολές να μπορούν με άνεση και ευκολία να διαχειρίζονται τα νεότευκτα και σύγχρονα πλοία.

Τόνισε επίσης ότι σιγά - σιγά και στη χώρα μας αφυπνίζεται ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας και ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός μικρού αριθμού τύπου πλοίων. Δήλωσε ωστόσο ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως χώρα είναι να γίνουμε ένα διεθνές επισκευαστικό κέντρο.

«Υπάρχει βούληση και τεχνογνωσία και μπορούμε να το πετύχουμε» πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κορέας στην Αθήνα επανέλαβε ένα πάγιο αίτημα που του είχε θέσει προκειμένου η Κορέα να συμπεριλάβει στον κατάλογο των προμηθευτών της ελληνικές εταιρείες παραγωγής εξαρτημάτων για πλοία.

«Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τη βιομηχανία που έχει η Νότια Κορέα στην κατασκευή πλοίων αλλά έχει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δυναμικής στην παραγωγή ναυτιλιακών εξαρτημάτων και μπορεί ένα ποσοστό από αυτά να παράγονται στην Ελλάδα ή να υπάρξει και συμπαραγωγή των δύο χωρών» πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής.

Πρόεδρος ΙΟΒΕ: Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νότια Κορέας για έξοδο από την κρίση

«Κεντρικός στόχος του ελληνο-κορεατικού φόρουμ είναι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η διασύνδεση εταιρειών από την Κορέα και την Ελλάδα, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών με έμφαση στο χώρο της ναυτιλίας» δήλωσε από την πλευρά ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Τάκης Αθανασόπουλος.

Πρόσθεσε ότι η φετινή εκδήλωση, πραγματοποιείται σε ένα σημαντικά βελτιωμένο περιβάλλον για τη χώρας μας, αφού η αβεβαιότητα και η αστάθεια έχουν ξεπεραστεί και η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά μετά από μια μεγάλη περίοδο έντονης πτώσης που οδήγησε στην απώλεια του 25% του εθνικού μας εισοδήματος.

Επεσήμανε την ανάγκη η οικονομία να αποκτήσει δυναμική και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς προκειμένου να κατορθώσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Ο κ. Αθανασόπουλος απαντώντας πως θα επιτευχτεί αυτό, είπε ότι δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εμπειρία της Κορέας, την κρίση της ανατολικής Ασίας που έπληξε σφοδρά και άλλες χώρες όπως τη Σιγκαπούρη, το Χόνγκ Κόνγκ και την Ταϊβάν.

«Το εθνικό νόμισμα της Κορέας κατέρρευσε, η ανεργία τριπλασιάστηκε και για τη διάσωση της χώρας απαιτήθηκε η συνδρομή του ΔΝΤ που χορήγησε δάνειο ύψους 53,8 δισ. ευρώ συνοδευόμενο από σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας και μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ συμπληρώνοντας, ότι η συγκεκριμένη χώρα προχώρησε με αποφασιστικότητα, συνέπεια, επιμονή, ταχύτητα και χωρίς αντιδράσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και με σκληρή δουλειά έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν.

Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση της Κορέας στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης ζήτησε το 1998 από τους πολίτες της να δωρίσουν χρυσά αντικείμενα που είχαν στην κατοχή τους στο κράτος, προκειμένου να συγκεντρωθούν πρόσθετοι πόροι για να πληρωθεί μέρος του δανείου του ΔΝΤ.

Σε αυτό το θέμα η ανταπόκριση των πολιτών της Κορέας ήταν άμεση δήλωσε και πρόσθεσε ότι σε ειδικά σημεία συλλογής, χιλιάδες πολίτες παρέδωσαν προσωπικά τους αντικείμενα από οικογενειακά κειμήλια μέχρι τις βέρες τους ακόμη και χρυσά μετάλλια.

Από την κίνηση αυτή ανέφερε συγκεντρώθηκαν περίπου 227 τόνοι χρυσού, αξίας 3 δισ. δολ., που χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά η Κορέα, όχι απλά να ξεπεράσει την κρίση αλλά να βγει ισχυρότερη ανακτώντας το χαμένος έδαφος.

Πρέσβης Δημοκρατίας της Κορέας: Η Κορέα πολύτιμος εταίρος για την Ελλάδα αυτή την εποχή των νέων προκλήσεων

Ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας Σουσόκ Λιμ (Soosuk LIM) στην ομιλία του είπε ότι επτά δεκαετίες έχουν καλλιεργηθεί με την Ελλάδα ιδιαίτεροι δεσμοί. Τόνισε ότι η Ελλάδα βοήθησε την Κορέα να ξεκινήσει τη ναυπηγική της βιομηχανία, παραγγέλλοντας δύο σκάφη στις αρχές του δεκαετίες του 70 και αυτή τη στιγμή είναι πρωτοπόρος στη ναυτιλιακή και ναυπηγική βιομηχανία.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα έχει το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 50% του στόλου της ΕΕ, ενώ η Κορέα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στις παραγγελίες ναυπηγήσεων. Πρόσθεσε ότι πάνω από το ήμισυ του ελληνικού στόλου έχει κατασκευαστεί στη Νότια Κορέα, ενώ εξέφρασε τη δυνατότητα και τη θέληση να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο της ναυτιλίας.

«Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο απαιτεί ένα νέο παράδειγμα τεχνολογικής καινοτομίας και αυστηρότερους όρους και κανονισμούς. Η Κορέα είναι πολύτιμος εταίρος για την Ελλάδα αυτή την εποχή των νέων προκλήσεων» ανέφερε ο κ. Soosuk LIM.

Η οικονομία της Νότιας Κορέας

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ «World Economic Outlook» το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Νότιας Κορέας είναι πλεονασματικό με 5,1% του ΑΕΠ, υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της περιοχής (4,3%). Η Κορέα βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη με βάση το απόθεμα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και στην 6η θέση με βάση τις σωρευτικές αναπόσβεστες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πρώτη παγκοσμίως στην κατάταξη για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ με 4,3%. Οι πόροι στην Κορέα προέρχονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 84% ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις στο 5,4%