Περιθώριο έξι εβδομάδων, έως και τις 19 Ιουλίου, έχουν οι χήρες / χήροι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου με τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν μεταπηδήσει από την ανεργία σε μισθωτή δουλειά ή σε ελεύθερο επάγγελμα, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση επιδότησης των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Χθεσινή εγκύκλιος του ΕΦΚΑ περιγράφει το τοπίο μετά την πρόβλεψη του νόμου 4387/2016 και την ΚΥΑ της 19ης Απριλίου, αναφορικά με την διαδικασία για την αναδρομική επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών έως και 24 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι εφόσον ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη επαγγέλματος εντός 5ετίας από την πρώτη καταβολή της σύνταξης χηρείας, οι ασφαλιστικές του εισφορές καταβάλλονται από το Δημόσιο για δυο χρόνια.

Η εγκύκλιος καλύπτει αναδρομικά ως δυνητικούς δικαιούχους και τους 12.000 που έχουν ήδη καταστεί τα τελευταία δυο χρόνια συνταξιούχοι χηρείας με το νόμο Κατρούγκαλου. Εφόσον ήταν άνεργοι έστω και για μια μέρα αλλά αργότερα βρήκαν δουλειά, μπορούν τώρα να λάβουν πίσω αναδρομικά το σύνολο των εισφορών που έχουν πληρώσει. Δεδομένου ότι οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ισχύουν για θανάτους που επέρχονται από 13/5/2016 και μετά, η αναδρομική επιστροφή των εισφορών μπορεί να αφορά το ανώτερο έως και 24 μήνες.