Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Όλη την απόφαση με την αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζόμενων ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της χώρας, κατά το αντικειμενικό σύστημα μπορείτε να δείτε εδώ: Νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων.

Όπως προκύπτει από το κείμενο, οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1/1/2019 κάτι που σημαίνει ότι όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κ.λπ.) θα γίνουν με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τις τιμές ζώνης που ισχύουν και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νωρίτερα τις ακόλουθες μεταβολές:

  1. Περίπου 4.302 περιοχές δεν θα έχουν καμία μεταβολή στην τιμή ζώνης της εφορίας. Είναι δηλαδή το 42,11% του συνόλου των περιοχών.
  2. Σε 2.122 περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις.
  3. Αυξήσεις θα υπάρξουν σε 3.792 τιμές ζώνης

Οι νέες τιμές θα έχουν αντίκτυπο σε 21 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα, με πολλούς ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές.