Οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων είναι ανάμεσα στις 200 μεγαλύτερες στην ΠΓΔΜ, σε κύκλο εργασιών και κερδοφορία, σύμφωνα με κατάλογο που εξέδωσε το οικονομικό περιοδικό Capital, με στοιχεία του 2016.

Στην 3η θέση, ως προς τον κύκλο εργασιών, κατατάσσεται (όπως και πέρυσι) η "ΟΚΤΑ" (του ομίλου ΕΛΠΕ), ο μακράν μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στη χώρα με κύκλο εργασιών 311 εκατ. ευρώ (5,6% χαμηλότερο από πέρυσι). Έπονται στην 22η θέση η "USJE-TITAN" (του ομίλου ΤΙΤΑΝ) με κύκλο εργασιών 72,4 εκατ. ευρώ (0,2% χαμηλότερο από πέρυσι) και στην 24η η "Veropoulos" με κύκλο εργασιών 70,7 εκατ. ευρώ (0,5% υψηλότερο από πέρυσι). Στις διακόσιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ περιλαμβάνονται επίσης οι "Pivara Skopje" (Coca Cola HBC - Heineken, 35η ), "Dojran Steel" (του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, 46η ), "ΑΚΤΟR" (57η ), "Zito Luks" (Elbisco, 135η ) και "Mermeren Kombinat" (Παυλίδης Μάρμαρα - Γρανίτες, 144η).

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών των παραπάνω ελληνικών εταιρειών αντιστοιχεί στο 7% του κύκλου εργασιών των διακοσίων μεγαλύτερων εταιρειών της ΠΓΔΜ.

Όσον αφορά στην κερδοφορία, στην υψηλότερη θέση μεταξύ των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων κατατάσσεται η "USJE-TITAN" (6η θέση στη γενική κατάταξη με κέρδη 19,5 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι "Pivara Skopje" (10η θέση με κέρδη 12,4 εκατ. ευρώ) και "Veropoulos" (14η θέση με κέρδη 8,9 εκατ. ευρώ). Στις διακόσιες πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της πΓΔΜ περιλαμβάνονται επίσης οι "ΑΚΤΟR", "ΟΚΤΑ", "Mermeren Kombinat", "Arini Fesn" (ένδυση), "Sarantis" (διανομή καλλυντικών) και "Rontis" (ιατρικά βοηθήματα). Αξιοσημείωτη αύξηση κερδών σημείωσαν η "ΟΚΤΑ" (αύξηση 408%) και η "AKTOR" (αύξηση 286,4%)

Βράβευση τριών ελληνικών επιχειρήσεων

Τρεις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων βραβεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου διαγωνισμού του υπουργείου Οικονομίας ΠΓΔΜ για εταιρική κοινωνική ευθύνη, για το έργο τους, για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (CSR). Συγκεκριμένα, η "ΟΚΤΑ" (του ομίλου ΕΛΠΕ) βραβεύθηκε για τη συνεισφορά της στον τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας, η "Cementarnica Usje" (του ομίλου ΤΙΤΑΝ) για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων της και η "Stopanska Banka Skopje" (του ομίλου ΕΤΕ) για τη διοργάνωση ημερήσιας εκδήλωσης με θέμα την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών ελληνικών συμφερόντων που έχει βραβευθεί, την τελευταία τουλάχιστον πενταετία, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού στο πλαίσιο του οποίου συνολικά, βραβεύθηκαν 23 εταιρείες.

Εξωτερικό εμπόριο
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με το συνολικό όγκο εξωτερικού εμπορίου, οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της ΠΓΔΜ ήταν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Βουλγαρία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ