«Η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των διμερών μας σχέσεων. Προσβλέπουμε στο ότι οι ευκαιρίες για πρακτική συνεργασία θα πολλαπλασιαστούν, δεδομένης της συνεχούς βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο «Sputnik» ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ. «Ευχόμαστε στους Έλληνες φίλους μας κάθε πρόοδο και επιτυχία σε αυτό τον δρόμο» προσθέτει.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας, Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα, ο κ. Μάσλοβ τόνισε: Είχαν πολύ περιεκτικές ουσιώδεις συζητήσεις. Επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον να διαφυλάξουμε και να πολλαπλασιάσουμε την παρακαταθήκη των μακραίωνων σχέσεων μεταξύ των χωρών και λαών μας.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα ήταν ο πρώτος σταθμός της προετοιμασίας της ρωσοελληνικής συνάντησης Κορυφής το φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ότι η προπαρασκευή θα συνεχιστεί κατά την απαντητική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Βεβαίως, έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τα επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Επιβεβαιώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θέσεις μας είναι κοινές ή πολύ κοντά. Η Ελλάδα είναι μια εποικοδομητική και υπεύθυνη χώρα που, όπως και η Ρωσία, τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας βάσει της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Αντί για αντιπαράθεση, κατηγορίες, υπονόμευση των άλλων, επιλέγουμε τον ισότιμο διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, τον σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων του καθενός και την αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία εντός του έτους και τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, ο Αντρέι Μάσλοβ σημειώνει: «Αναμφίβολα, οι ρωσοελληνικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Οι χώρες μας με συνέπεια αναπτύσσουν εντατικό πολιτικό διάλογο. Εντούτοις, πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Δυστυχώς, εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε τον αρνητικό αντίκτυπο από τις παράνομες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος της Ρωσίας και τα συνακόλουθα ρωσικά αντίμετρα. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να αναζητάμε τρόπους, προκειμένου η συνεργασία μας να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί σε νέα πεδία για να αποδώσει καρπούς.

Ήδη πετύχαμε από κοινού πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο διανύουμε το κοινό Έτος Τουρισμού, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και συνοδεύεται από πολλές και διάφορες εκδηλώσεις. Είναι συνέχεια του επιτυχημένου Αφιερωματικού Έτους που είχαμε το 2016 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Πέρυσι, ενισχύθηκε η τάση αποκατάστασης του διμερούς εμπορίου μετά την υποχώρηση του 2014- 2015. Οι συναλλαγές το 2017 αυξήθηκαν κατά 27,4% στα 3,7 δισ. δολάρια. Τώρα η προτεραιότητα είναι η σύγκληση της 11ης συνόδου της διμερούς Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης έχει η συνεργασία μας στον ενεργειακό κλάδο. Η Ρωσία είναι επί δεκαετίες παραδοσιακός και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, άλλωστε, και σε πολύ ευνοϊκές τιμές. Το 2017 οι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9,3% στα 2,9 δισ. κυβικά μέτρα. Η χώρα μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των Ελλήνων καταναλωτών. Στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συμβάλει η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Για να επεκταθεί αυτός ο αγωγός στις ευρωπαϊκές χώρες, χρειάζονται γερές εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εμποδίσει την κατασκευή, ούτε τη μετέπειτα λειτουργία του αγωγού.

Aύξηση του αριθμού των Ρώσων Τουριστών

«Σίγουρα η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των συμπατριωτών μας» τονίζει ο κ. Μάσλοβ. «Τα τελευταία δύο χρόνια, το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία παρουσιάζει αυξητική τάση, βάσει και των ρωσικών και ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, το 2017 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 856.000 Ρώσοι, παρουσιάζοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2016.

Αυτό το γεγονός επιβεβαιώθηκε κατά τις συζητήσεις στο 2ο Τουριστικό φόρουμ Ρωσίας- Ελλάδας στη Χαλκιδική στις 10-12 Ιουνίου, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του κοινού Έτους Τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτορείων, ο αριθμός των κρατήσεων στην Ελλάδα από τη Ρωσία, για την τρέχουσα σεζόν, είναι ήδη αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος».

Ρωσικές επενδύσεις

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών στην Ελλάδα, ο κ. Μάσλοβ τονίζει: «Οι Ρώσοι επενδυτές όντως εκδηλώνουν αμείωτο ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργων στην Ελλάδα. Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο έργα για κατασκευή εξοχικών κατοικιών από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Πρόκειται για το Resort Σκορπιός στο νησί του Σκορπιού από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, κόστους 120 εκατ. ευρώ και την επένδυση Elounda Hills στην Κρήτη από την εταιρεία Mirum του Βιτάλι Μπορίσοφ που ανέρχεται στα 408,5 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη στιγμή είναι αναγνωρισμένη από την ελληνική κυβέρνηση ως η μεγαλύτερη ξένη στρατηγική επένδυση.

Από πέρυσι στην Ελλάδα λειτουργεί επίσημα η θυγατρική της εταιρείας GEFCO, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εφοδιαστικές εταιρείες της Ευρώπης, και ανήκει κατά 75% στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους.

Επίσης, στον τομέα των υποδομών, η ρωσική εταιρεία Russian Railways International συνεργάζεται ενεργά με την ελληνική εταιρεία ΕΡΓΟΣΕ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν πέρυσι παρουσία των δύο υπουργών Μεταφορών στη Μόσχα.

Όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα των επιτυχημένων επενδυτικών συμπράξεων που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ελλάδας. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες μελετούν προσεκτικά τα έργα με προοπτικές. Προσβλέπουμε στο ότι οι όροι της συμμετοχής τους στα οικονομικά επικερδή έργα δεν θα είναι χειρότεροι από εκείνους που ισχύουν για τους άλλους συμμετέχοντες»

Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα ζητεί να επιλυθεί το θέμα με βάση το διεθνές δίκαιο: «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προωθούμε μια διεθνή ημερήσια διάταξη υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας, υποστηρίζουμε την επίλυση διαφορών αποκλειστικά με πολιτικά ειρηνικά μέσα» τονίζει ο κ. Μάσλοβ και προσθέτει: «Αυτό αφορά και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές νομικό και συμβατικό πλαίσιο».