Οι δυνατότητες ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Βιετνάμ συζητήθηκαν σε συναντήσεις που είχε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, Φαμ Μπίνχ Μίνχ, με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκης.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας και ο συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Δημήτρης Κοντοφάκας. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Πρέσβης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Αθήνα, Nguyen Manh Cuong.

Κατά τη συνάντηση Δραγασάκη - Φαμ Μπίνχ Μίνχ πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών και εκφράστηκε η κοινή βούληση για να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες για τη Ναυτιλιακή Συμφωνία και τη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. Ακόμη, οι δύο πλευρές επισήμαναν τη σημασία της σύναψης της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βιετνάμ, με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης να εκφράζει τη βούληση της Κυβέρνησης να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσής της, αφού αυτή θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.

Ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Phạm Bình Minh διαπίστωσαν ότι οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Βιετνάμ βρίσκονται σε ανοδική πορεία, αλλά το επίπεδό τους παραμένει ακόμα χαμηλό, πολύ κάτω από τις δυνατότητες των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με έμφαση στους τομείς εμπορίου, ναυτιλίας, τουρισμού, αγροδιατροφής και ενέργειας.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε περιφερειακό και διεθνή εμπορικό και διαμετακομιστικό κόμβο. Στην κατεύθυνση αυτή, η εντεινόμενη επενδυτική δραστηριότητα στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και το σε εξέλιξη πλάνο αξιοποίησης και αναβάθμισης των συνολικών υποδομών της χώρας (λιμενικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών και οδικών) αναδεικνύουν την Ελλάδα σε πύλη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, η στρατηγική της Βαλκανικής Συνεργασίας και Συνανάπτυξης μπορεί να προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και ευημερίας των λαών.

Ως «πετυχημένη, δημιουργική και παραγωγική» συνάντηση, η οποία βάζει σε τροχιά ανάπτυξης σε όλους τους τομείς (πολιτικούς και οικονομικούς) τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Βιετνάμ, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την συνάντησή του, σήμερα, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, Φαμ Μπίνχ Μίνχ πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που αυτός πραγματοποιεί στην Αθήνα σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Ν. Κοτζιάς στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2017.

Η συνάντηση των δύο υπουργών, πριν από το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Κοτζιάς στον ομόλογό του, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Κατάργησης Θεωρήσεων σε Διπλωματικά Διαβατήρια. Ένα βήμα που καταδεικνύει τη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω συστηματική και συντονισμένη σύσφιξη των σχέσεών τους σε πολυμερές επίπεδο, την οποία υπογράμμισαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Μινχ, στις δηλώσεις που απηύθυναν στον Τύπο.

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων βρέθηκαν κατά κύριο λόγο στο επίκεντρο της διεξοδικής συζήτησης που είχαν οι δύο άνδρες, καθώς και οι δύο αντιπροσωπείες στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν την κατ'ιδίαν συνάντησή τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, στη μορφωτική και πολιτιστική συνεργασία, στον τουρισμό και κυρίως στη ναυτιλία και την τεχνολογία.

«Συμφωνήσαμε να συναντιόμαστε μια φορά κάθε χρόνο σε εκατέρωθεν επισκέψεις για τη συνεργασία των πολιτικών διευθυντών μας και των γενικών γραμματέων και μια ιδιαίτερη συνεργασία όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά θέματα και κοινά ενδιαφέροντα σε περιοχές όπως είναι η Μέση Ανατολή» είπε ο Ν. Κοτζιάς.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια που συζητήθηκαν, όπως εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ περιλαμβάνεται και η διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των δύο χωρών, ώστε να ενισχυθούν και οι ελληνικές εξαγωγές, αλλά και η συνεργασία μικρών ελληνικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της τεχνολογίας.

Στους στόχους επίσης συγκαταλέγεται και η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας αλλά και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως τόνισε ο Ν. Κοτζιάς κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της συνεργασίας σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ζήτημα για το οποίο έγινε στη σημερινή συνάντηση μία πρώτη συζήτηση.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση των σχέσεων του Βιετνάμ στην ΕΕ. Ο κ. Μινχ εξέφρασε την ιδιαίτερη, όπως είπε, εκτίμηση της χώρας του ως προς «την υποστήριξη της Ελλάδας για την επίσημη υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βιετνάμ». «Η έγκαιρη υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας για την προστασία των επενδύσεων μεταξύ Βιετνάμ και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ικανοποιήσει το ενδιαφέρον και τη φιλοδοξία της επιχειρηματικής κοινότητας των λαών τόσο της Ελλάδας όσο και του Βιετνάμ» είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της επιτάχυνσης των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνιών προς τη διευκόλυνση του εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και της συμφωνίας για τις θαλάσσιες μεταφορές.