Με σύμμαχο την κυβέρνηση η οποία προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς την ολική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον Αύγουστο του 2018, φορείς και συνδικάτα ετοιμάζονται για τη «μάχη» υπογραφής αυξήσεων, με πρώτη την ΓΣΕΕ η οποία από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσεις διαπραγματεύσεις.

Παγωμένοι για πάνω από 6 χρόνια οι μισθοί, θα θεωρείται επιτυχία έστω και 1% αύξησή τους!

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) αντιπροσωπεύει μόλις το 7% του εργατικού δυναμικού της χώρας, εντούτοις αποτελεί βήμα διεκδίκησης, με δεδομένο ότι οι κατώτερες αποδοχές και ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη-εργαζόμενου, παραμένουν στον «πάγο» από το 2011. Με δεδομένο ότι η ΕΓΣΕΕ λήγει στις 31/12/17, πρέπει άμεσα να υπογραφεί νέα σύμβαση, καθώς κινδυνεύουν να περάσουν στην μετενέργεια και στην πράξη να μηδενιστούν οικογενειακά επιδόματα, δώρα και ωριμάνσεις (τριετίες). Αυτά δηλαδή που καλύπτει η εθνική σύμβαση η οποία πλέον επεκτείνεται στην προστασία της μητρότητας, της πατρότητας, της μονογονεικότητας, ενώ ρυθμίζει το 40ωρο και γενικά τον χρόνο εργασίας.

Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις η ΟΜΕ-ΟΤΕ η οποία πρόσφατα απέρριψε πρόταση της διοίκησης του ΟΤΕ για την υπογραφή διετούς σσε με αυξήσεις 1%+1% για το 2018-19, επειδή δεν συμπεριελάμβανε άρθρο για την προστασία των παλιών εργαζομένων στον Οργανισμό.
Το τελευταίο εικοσαήμερο υπεγράφη σύμβαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων όλων των κατηγοριών που απασχολούνται στα ξενοδοχεία όλης της χώρας με μισθό εκκίνησης για τους ανειδίκευτους στα 700 ευρώ (μεικτά).

Επιπλέον η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για συλλογικές συμβάσεις στους ΟΤΑ, ανοίγει το δρόμο της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, που θα ρυθμίζουν τις αμοιβές –καθώς θεσμός υπάρχει μόνο για θεσμικά θέματα-και στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, εφόσον πλέον όλοι οι εργαζόμενοι σ αυτά από το 2011 ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.