Τις 30.000 αιτήσεις ξεπέρασε μέσα στο πρώτο 10ωρο της λειτουργίας της η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ www.koinonikomerisma.gr, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 160000 αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος, από τις οποίες εγκρίθηκαν περίπου οι μισές.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Η λειτουργία της πλατφόρμας, που θα είναι ανοιχτή έως τις 12 Δεκεμβρίου, όπου και λήγει η προθεσμία κατάθεσης αιτήματος, είναι απλή, διασυνδέεται με το taxis και απαραίτητο είναι ο αιτών να γνωρίζει, εκτός των κωδικών του για το taxis, τον ΑΜΚΑ του. Κατά τα άλλα, η σελίδα σε κατευθύνει εύκολα και σου γνωστοποιεί αν είσαι δικαιούχος ή όχι και σε ποια κατηγορία εντάσσεσαι. Για τον υπολογισμό των εισοδημάτων δεν μετράνε οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης καθώς και τα τυχών επιδόματα ανεργίας κ.α. Αντίθετα, συμπεριλαμβάνονται το ΕΚΑΣ, το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. 

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ευνοϊκή «μεταχείριση» έχουν τα άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι άνεργοι, αν έχουν συμπληρώσει έξι συνεχόμενους μήνες χωρίς δουλειά το τρέχον έτος, και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Αντίθετα, εκτός μερίσματος θα μείνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο ανεργίας, αλλά δεν είναι συνεχόμενο, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν φορολογήθηκαν ως μισθωτοί.

Το σημείο που πρέπει να προσέξουν οι εν δυνάμει δικαιούχοι είναι και το ύψος των καταθέσεων, το οποίο θα προκύψει από τους τόκους που εγγράφηκαν στη δήλωση του 2016, ακόμα και αν ο αιτών είναι συνδικαιούχος.

Merisma11

 

*Το ανώτερο ποσό κάθε κατηγορίας εισοδηματικών ορίων συμπεριλαμβάνεται σε αυτή για τον προσδιορισμό του ύψους της εισοδηματικής ενίσχυσης. Για παράδειγμα, μονοπρόσωπη ωφελούμενη μονάδα με εισόδημα μέχρι και 5.000 ευρώ εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία δικαιούχων και λαμβάνει ως εισοδηματική ενίσχυση το ποσό των 450 ευρώ.