Η χώρα βγαίνει από την εντατική, μπαίνουμε σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, δεν έχουν τελειώσει τα προβλήματα, το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό για τα επόμενα χρόνια και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αλλάζουν αρκετά οι όροι οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί, δήλωσε η Λούκα Κατσέλη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε η κ. Κατσέλη ότι μας δίνεται πολύ μεγαλύτερο πλαίσιο ευελιξίας, ώστε να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, να υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, ώστε σιγά σιγά να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τα νούμερα βελτιώνονται στην ελληνική οικονομία, αλλά ο κόσμος ακόμη δεν το έχει αισθανθεί στην τσέπη του και δεν θα το αισθανθεί -εκτιμώ- για τα επόμενα 1-2 χρόνια, σημείωσε η κ. Κατσέλη.

Υπάρχει ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως το 2022 και μέσα σε αυτό τον στόχο υπάρχουν περιθώρια να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση μικρές, ή μεγαλύτερες αλλαγές στο μείγμα των μέτρων που υλοποιούνται.

Μερικά από αυτά θα εξαρτηθούν από την διαπραγμάτευση και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2022, σημείωσε. Και διευκρίνισε ότι, αν ο ρυθμός της μεγέθυνσης της οικονομίας είναι θετικός και υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης αυτού του πλεονάσματος, αλλά και αν οι βασικές μεταρρυθμίσεις προωθούνται, δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην λήψη ισοδύναμων μέτρων που μπορεί να αμβλύνουν κάποιες από τις επιπτώσεις επώδυνων μέτρων, όπως είναι της μείωσης των συντάξεων.

Αναφερόμενη στο τι μπορεί να γίνει για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις η κ. Κατσέλη τόνισε ότι, πρέπει να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά να γίνει στο θέμα των ιατρικών δαπανών, στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και φορολογίας. Χρειάζεται τόλμη, οργάνωση και κινητοποίηση ανθρώπων που γνωρίζουν για να φέρουν αποτέλεσμα.

Ο στόχος του 3,5% είναι εφικτός, αν οργανωθούμε για να διευρύνουμε σωστά τη φορολογική μας βάση και εξορθολογίσουμε τις δαπάνες μας, υπογράμμισε. Η χώρα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις της και τις εξαγωγές της, σημείωσε. Για μένα ένα από τα βασικά θέματα είναι η διαδικασία της αδειοδότησης επενδύσεων που είναι ακόμα πολύ χρονοβόρα και γραφειοκρατική και πρέπει να απλοποιηθεί το πλαίσιο, συμπλήρωσε. Πρέπει να είναι ακόμα σταθερό το φορολογικό καθεστώς-πλαίσιο, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ