Το χάσμα απόψεων με το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά η Κομισιόν, μια μέρα μετά την έκθεση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα «ήταν πάντα απαισιόδοξες» σχολίασε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν αναγκάστηκε να αναθεωρήσει.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ESM και η ΕΚΤ έχουν κάνει την αξιολόγησή τους, όπως και εμείς ως Ευρωπαίοι που χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα και το συμπέρασμά μας είναι ότι η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι επαρκής», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Reuters. «Επίσης, όμως, έχουμε πει ότι θα το ξαναδούμε το 2032», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Το ΔΝΤ, που χθες δημοσίευσε την έκθεσή του για την Ελλάδα, εκτιμά ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο ως το 2038, αλλά εκφράζει και πάλι επιφυλάξεις για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) σημειώνεται ότι «η επέκταση των λήξεων των ομολόγων του EFSF κατά 10 έτη και τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με το μεγάλο ταμειακό μαξιλάρι, θα εξασφαλίσουν σταθερή μείωση του χρέους και των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και να βελτιώσουν έτσι τις προοπτικές για την Ελλάδα, αν και παραμένουν κίνδυνοι».

Το ΔΝΤ, ωστόσο, προβληματίζεται για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βελτίωση μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο μέσω φιλόδοξων υποθέσεων για τη πορεία της αύξησης του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας για επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων. Για αυτόν τον λόγο, το Ταμείο θεωρεί ότι είναι η δύσκολη η μακροπρόθεσμη πρόσβαση στις αγορές χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

Απ' αυτή την άποψη το Ταμείο χαιρετίζει την απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να παρέχουν επιπλέον ανακούφιση, αλλά θεωρεί ότι είναι κρίσιμο όποια επιπλέον ελάφρυνση να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, ειδικά σε σχέση με της Ελλάδας να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Πηγή: efsyn.gr