Ενεργοποιείται το σχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα, καθώς σήμερα θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Η όποια καθυστέρηση έχει σημειωθεί φέρεται να οφείλεται σε κωλυσιεργία των δανειστών, ωστόσο φαίνεται ότι αυτές τις μέρες θα σημειωθεί ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός. Άλλωστε, ήδη έχει υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική αναπτυξιακή, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το bigbusiness.gr, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις αντίστοιχες τόσο της Κίνας όσο και της Βραζιλίας. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η συμμετοχή της γερμανικής, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμη σχηματισμός κυβέρνησης στο Βερολίνο, ενώ ως γνωστόν πρόεδρος της γερμανικής αναπτυξιακής ορίζεται ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών της χώρας, πρόσωπο το οποίο δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή.

Με συμμετοχή φορέων του δημοσίου

O φορέας αυτός θα λειτουργήσει με τη μορφή χρηματοδοτικού μηχανισμού-ομπρέλα και πιο συγκεκριμένα θα ιδρυθεί μια ΑΕ Συμμετοχών («Holding Company») ως μητρική. Σε αυτή θα κληθούν να συμμετάσχουν ή να συνεργαστούν φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτική ικανότητα ή αναπτυξιακό ρόλο (ΕΤΕΑΝ, ΟΑΕΠ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Enterprise Greece, Πράσινο Ταμείο κ.ά.). Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η συνεργασία ή και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, διεθνών χρηματοδοτικών Φορέων. Στόχος είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να «προικοδοτηθεί» με τους απαραίτητους πόρους και περιουσιακά στοιχεία που θα της επιτρέψουν να επιτελέσει το ρόλο της, ο οποίος θα αφορά σε:

-Έργα υποδομής

-Έργα περιφερειακής ανάπτυξης

-Μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις

-Επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και εξωστρεφή δραστηριότητα.