Ακόμα ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει την αύξηση των πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ κατά την τρέχουσα περίοδο αποτυπώνει η βελτίωση κατά 24% που εμφανίζει η εισπραξιμότητα των εισφορών από τους Ελεύθερους Επαγγελματίες.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο συμψηφισμός του 2017 για τις εισφορές των Ελεύθερων Επαγγελματιών που ολοκληρώθηκε τον Μάιο (1,15 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) έδειξε ότι η εισπραξιμότητα άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, βελτιωμένη κατά 24% σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το ποσοστό των ασφαλισμένων με μερική ή πλήρη συμμόρφωση έφτασε στο 74,4%. Ακόμα το 23,7% των μη μισθωτών δεν είχε από το 2017 ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο. Το 28,6% είχε πιστωτικά εκκαθαριστικά και έλαβε την επιστροφή που δικαιούται. Το 22,1% είχε κάνει μερικές καταβολές και το 25,6% δεν είχε καταβάλει καθόλου εισφορές.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ως εφικτό ένα συνολικό πλεόνασμα του μεγάλου ασφαλιστικού οργανισμού σχεδόν στο 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, ενώ το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το πλεόνασμα υπολογίζεται ήδη κοντά στα 650 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι χθες αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές Ιουλίου 2018 των αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η τρέχουσα εισφορά είναι πληρωτέα -όπως κάθε μήνα- έως την ερχόμενη Παρασκευή 31 Αυγούστου, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να καταβληθεί και η 4η δόση από όλους όσοι είχαν χρεωστικό υπόλοιπο για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017. Πρόκειται για την προτελευταία μηνιαία δόση, καθώς η επόμενη που θα πρέπει να καταβληθεί έως 30 Σεπτεμβρίου μαζί με την τρέχουσα εισφορά Αυγούστου 2018 είναι η 5η και τελευταία των χρεωστικών υπολοίπων του 2017.