Νέα χαλάρωση στα capital controls θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στον Σεπτέμβρη, η οποία θα αφορά μεταφορά εμβασμάτων, ενώ στὀχος είναι η πλήρης άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Εθνος», μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται νέα χαλάρωση στα capital controls, βήμα σημαντικό σε ό,τι αφορά την εδραίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, μέσα στο φθινόπωρο θα ανακοινωθεί περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων και ειδικά στην αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Όπως εκτιμούν, το ύψος των εμβασμάτων προς το εξωτερικό μπορεί να διαμορφωθεί στις 4.000 με 5.000 ευρώ το μήνα.

Σήμερα, το ποσό διαμορφώνεται στις 4.000 ευρώ ανά κωδικό πελάτη και ανά ημερολογιακό δίμηνο (απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2018).

Η αύξηση του ορίου στις 5.000 ευρώ είναι κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών έχει λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό του κάθε μήνα. Το μέσο όριο ανάληψης μετρητών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ αυτοί που έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, τραβάνε συνήθως το 90% του ορίου.

Εξάλλου πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» η πλήρης άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν.

Στις θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα Capital Controls αναμένεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ .