Λίγες ώρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις αναμενόμενες εξαγγελίες κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου, οι Βιομήχανοι έσπευσαν δια του προέδρου τους Θόδωρου Φέσσα να κατηγορήσουν την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα για παροχολογία και προεκλογικές σκοπιμότητες.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, συνηγόρησε υπέρ της περικοπής των συντάξεων, καθώς θεωρεί ότι είναι μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα και επομένως δεν θα πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις. Τέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, παίρνοντας καθαρά θέση κατά των επεκτάσεων των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση και το «ταϊμινγκ» εκλαμβάνονται από κυβερνητικούς κύκλους ως υπερβολική αντίδραση, αλλά και «χέρι βοηθείας στη Νέα Δημοκρατία» η οποία έχει εκφράσει τουλάχιστον στα εργασιακά παρεμφερείς θέσεις, ενώ τηρεί υποκριτική στάση στο θέμα των περικοπών.

Ειδικότερα στην κυβέρνηση εκλαμβάνουν ως υπονόμευση των προσπαθειών που γίνονται στο παρασκήνιο μια αποστροφή από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ και συγκεκριμένα ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί δεν πρέπει να ακυρωθούν στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων, σε μια στιγμή που οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η «έξοδος» της Ελλάδας από τα μνημόνια».

«Όσα δεν μπορεί να πει ευθαρσώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης, τα λέει μια χαρά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χωρίς ίχνος αμηχανίας και με απόλυτη σαφήνεια...», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας:

«Τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός και θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες ανταποκρίνονται στη λογική της «λελογισμένης επέκτασης», στην οποία μπήκε η χώρα, καθώς με το τέλος των μνημονίων έκλεισε ο κύκλος της λιτότητας και της δημοσιονομικής συρρίκνωσης».

Άλλοι παράγοντες στην κυβέρνηση σημείωναν διατηρώντας ψύχραιμους τόνους πριν την ομιλία του πρωθυπουργού ότι» η επαναφορά μιας σειρά μέτρων που αφορούν στην εργασία και τα οποία είχαν καταργηθεί από μνημονιακούς νόμους, δεν μπορούν να ταυτίζονται ούτε με παροχολογία, ούτε με προεκλογικά παιχνίδια. Επιπλέον, σημείωνε το ίδιο στέλεχος, ο ΣΕΒ με τη θέση αυτή για τις συντάξεις είναι σαφές ότι στέλνει μήνυμα στους «εταίρους» ενόψει και των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα.

Διαβάστε σχετικά: