(upd15:01)«Έκλεισε» η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συντάξεων και των εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στα 810 εκατ. τα κονδύλια για οικογενειακά επιδόματα.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν το υπουργείο, κάτι το οποίο αφορά σε εκκρεμότητες για αποπληρωμή κύριων συντάξεων αλλά και εφάπαξ. Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμότητες φτάνουν 107.000, ενώ υπάρχουν άλλες περίπου 100.000 οι οποίες είναι σε επεξεργασία.

Από εκεί και πέρα, στο 90% βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 100% στο τέλος Δεκεμβρίου. Τα παραπάνω τόνισε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, εξερχόμενο της συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση σε σχέση με τα επιδόματα τέκνων. Από χθες έχει ξεκαθαρίσει ότι κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε ένα ποσό της τάξη 240 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος ότι θα υπάρξει μία μικρή αύξηση στο επίδομα πρώτου και δεύτερου τέκνου ενώ πιθανότατα δε θα υπάρξει μείωση για το τρίτο.

Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση σε σχέση με την αρχιτεκτονική της κατανομής των επιδομάτων.

Στα 810 εκατ. τα κονδύλια για οικογενειακά επιδόματα

Εν τω μεταξύ, έτερο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις σημείωσε «Εξασφαλίσαμε ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια που θα αφορούν οικογενειακά επιδόματα το 2018», βγαίνοντας από τη συνάντηση για τα επιδόματα, η οποία είναι σε εξέλιξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά τα συνολικά χρήματα θα αυξηθούν στα 810 εκατ. ευρώ το 2018 από 650 εκατ. που ήταν το 2017, κάτι το οποίο σημαίνει αύξηση της τάξης κοντά στο 25%.

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου αποχώρησε από τη συζήτηση και πρόκειται να επιστρέψει αργότερα το απόγευμα, καθώς σήμερα αναμένεται να συμφωνηθεί οριστικά η νέα αρχιτεκτονική που θα ακολουθηθεί στην απόδοση οικογενειακών επιδομάτων.

Διαβάστε ακόμη: Πετύχαμε να υπερβούμε τους στόχους μας δηλώνει η Έφη Αχτσιόγλου