Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από την πλευρά των δανειστών η ανησυχία τους για την μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών καθώς και για τους χαμηλούς ρυθμούς μείωσης των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που θα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για την τριετία 2019 - 2021.

Εκτός από τα κόκκινα δάνεια, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες για άντληση μακροπροθέσμων κεφαλαίων από την αγορά ενόψει της ολοκλήρωσης του λεγόμενου Εποπτικού Έλεγχου Αξιολόγησης (το SREP). Σημειώνεται ότι τα ευρήματα του ελέγχου αυτού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των πρόσφτατων τέστ αντοχής (stress tests) θα προσδιορίσουν τις τυχόν ανάγκες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εκτιμάται ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα μπορέσουν ν’ αντληθούν μέσω ομολόγων, παρόλο που κάτι τέτοιο έχει καταστεί δυσχερές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται (άρση του waiver από 21 Αυγούστου) κατ’ εξαίρεση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση ετέθησαν ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διοίκησης των τραπεζών.